Društvo

Pratite nas na Google news

Preporuka građanima da ne putuju u Italiju, Kinu, Južnu Koreju i Iran

Preporuka građanima da ne putuju u Italiju, Kinu, Južnu Koreju i Iran
Foto: Instagram | Preporuka građanima da ne putuju u Italiju, Kinu, južnu Koreju i Iran
N.N.

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravlja u cilju bezbjednosti učenika i nastavnika preporučuje otkazivanje ekskurzija i organizovanih školskih putovanja u Italiju, ali takođe savjetuje svim građanima da osim Italije izbjegavaju putovanje u Kinu, Južnu Koreju i Iran.

"Želimo istaknuti da je za adekvatan odgovor na pojavu novog koronavirusa u našoj zemlji potrebna maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno", navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, podsjetili su na generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripa) čija je sezona u toku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog virusa korona i kojih se treba pridržavati:

  • Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola.
  • Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutrašnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.
  • Izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta neopranim rukama. Izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
  • Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.
  • Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radniku naglasite istoriju putovanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije