Društvo

Preporuka vjernicima da ne ljube ikone ni ruku svešteniku

Preporuka vjernicima da ne ljube ikone ni ruku svešteniku
Foto: Ilustracija | Preporuka vjernicima da ne ljube ikone ni ruku svešteniku

TREBINJE - Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske predočena je lista mjera za koje smatraju da mogu da budu od pomoći svima u borbi protiv virusa korona, a odnose se na ponašanje vjernika i sveštenstva u hramovima.

Osobama sa hroničnim oboljenjima kao što su srčane i plućne bolesti, sa dijabetesom, bolesnicima sa malignim oboljenjima i onima čiji je imunitet na bilo koji način ozbiljno narušen preporučuje se da u narednom periodu ne prisustvuju bogosluženjima.

"Isto važi i za osobe koje osjećaju bilo kakve zdravstvene tegobe", navodi se u saopštenju koje je potpisao Njegovo preosveštenstvo episkop zahumskohercegovački i primorski Dimitrije.

Vladika Dimitrije poručio je da svako ko želi da primi sveto pričešće može da se javi parohijskom svešteniku koji će ih pričestiti u njihovom domu.

"Sveštenici neka blagosiljaju vjernike verbalno i osjenjujući ih krsnim znakom bez ikakvog fizičkog kontakta. Vjernicima preporučujemo da ne cjelivaju ruku sveštenika, kao i da fizički kontakt sa drugim vjernicima svedu na minimum", preporuka je vladike Dimitrija.

Episkop Dimitrije je zamolio da se gužve u hramovima za vrijeme bogosluženja što manje prave, a djeca da što više vremena provode napolju ili izvan gužve.

"Vjernicima preporučujemo da poštovanje svetim ikonama ne ukazuju cjelivanjem, nego samo naklonom. Sveštenicima nalažemo da osiguraju da se cjelivajuće ikone čiste odgovarajućim dezinfikujućim sredstvima što je češće moguće, kao i stvari koje se često diraju rukama kao kvake na vratima, stolice, mjesta za prisluživanje i uzimanje svijeća...", ističe se u saopštenju.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske navode da po završetku svete liturgije vjernici ne uzimaju naforu iz ruke sveštenika, nego sami iz posude za naforu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije