Društvo

Preporuke policiji i aerodromu u Sarajevu zbog koronavirusa

Preporuke policiji i aerodromu u Sarajevu zbog koronavirusa
Foto: N.N. | Preporuke policiji i aerodromu u Sarajevu zbog koronavirusa

SARAJEVO - Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavilo je Graničnoj policiji BiH i Međunarodnom aerodromu Sarajevo preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koje je potrebno distribuirati svim putnicima koji dolaze u BiH sa područja Kine, posebno provincije Hubei, odnosno grada Vuhan.

Ove preporuke donesene su sa ciljem rane detekcije koronavirusa, čiji je epicentar epidemije Kina, provincija Hubei, grad Vuhan, za koji postoji vjerovatnoća pojave u Bosni i Hercegovini.

Uz implementaciju dostavljenih preporuka, dogovoreno je da predstavnici Granične policije BiH odmah obavijeste Federalno ministarstvo zdravstva/Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Ministarstvo za zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske/Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH o svim ulascima domaćih i stranih državljana na područje Bosne i Hercegovine a koji dolaze iz Narodne Republike Kine, posebice provincije Hubei, grad Vuhan.

Pripadnici Granične policije BiH navedenim institucijama trebaju dostaviti podatke o osobama koje ulaze u BiH, a koji se odnose na mjesto i adresu boravka u BiH, razdoblje boravka te eventualno kontakt telefon.

"Sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, potrebno je da uposlenici na graničnim prijelazima, kako članovi Granične policije BiH, tako i radnici na šalterima aerodroma i graničnih prijelaza (prodaja karta, provjera dokumenta i sl.) prilikom kontakta sa putnicima koriste jednokratne (hirurške) maske i jednokratne rukavice, izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, grljenja i sl.) te da redovito održavaju higijenu ruku", saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

U slučaju dodatnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstvo civilnih poslova BiH će blagovremeno obavijestiti sve institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije