Društvo

Prestižno priznanje Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS

Prestižno priznanje Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS
Foto: N.N. | Prestižno priznanje Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS

BANJALUKA - Sertifikat ISO 9001:2015, koji je Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra RS dobila prošle godine, uspješno je ove godine prošao proces resertifikacije, u sklopu čega je opseg sertifikacije, pored zbrinjavanja kritično oboljelih, proširen i na edukaciju iz oblasti intenzivne medicine.

Po tome je, kako poručuju iz najveće zdravstvene ustanove u RS, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane i jedinstvena na prostoru RS i BiH. 

Zvezdana Rajkovača, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC RS, pojasnila je da je ovo za UKC RS i pacijente veoma važno.

"Za pacijente je važno zato što dobijanje ovog sertifikata znači da se sve medicinske procedure, liječenje pacijenata, odvija po svim zahtjevima svjetskih velikih centara, a to obezbjeđuje veliku sigurnost u liječenju ovih pacijenata. Ne treba da zaboravimo da govorimo o najtežim, životno ugroženim pacijentima", navela je Rajkovača.

Po njenim riječima, za dobijanje ovakvog sertifikata moraju se zadovoljiti izuzetno veliki kriterijumi, uključujući i uslove u kojim se radi.

"Preseljenjem u nove prostore mi smo te uslove stekli. Jako je važna i oprema jer govorimo o pacijentima za čije održavanje života su potrebni različiti aparati i mašine. U sklopu rekonstrukcije mi smo dobili savremenu opremu", navela je Rajkovača.

Kako je dodala, u svemu ovom je najvažniji ljudski faktor, jer se bez edukovanog kadra, odnosno ljekara, medicinskih sestara, tehničara, i svih ostalih koji učestvuju u liječenju ovih bolesnika, ne bi moglo ostvariti njihovo sigurno zbrinjavanje.

"Za nas je ovo veliko priznanje. U našem okruženju isti ovaj sertifikat ima jedino Intenzivna njega u Ljubljani. To govori koliko su visoki kriterijumi i šta sve treba zadovoljiti", navela je Rajkovača.

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, naveo je da su imali sreću i zadovoljstvo da su u septembru prošle godine preselili u Sjeverno krilo, u moderno opremljenu Intenzivnu njegu.

"Svi pacijenti, koji nisu hirurški, a koji imaju težak poremećaj zdravstvenog stanja, koji je karakterisan otkazivanjem bitnih životnih funkcija, kao što je prestanak disanja ili ugroženo disanje, ili prestanak rada srca ili ugrožen rad srca ili centralnog nervnog sistema, odmah dolaze kod nas", naveo je Kovačević, te dodao da ova Klinika bilježi sve bolje rezultate u liječenju pacijenata.

Dejan Radivojević, direktor "Bureau Veritasa", sertifikacijske kuće za BiH, čestitao je timu UKC RS na uspješno sprovedenoj sertifikaciji.

"To je još jedna potvrda kvalitetnog rada, po svim međunarodnim i svjetskim standardima", naveo je Radivojević, koji je sertifikat danas i uručio.

Brane Novaković, kosultant "Bureau Veritasa", naveo je da mu je jako drago što je bio dio vrhunskog tima koji je radio na ovoj implementaciji.

"Posao je bio relativno lak, zato što Klinika stvarno raspolaže ljudskim resursima, uz materijalne resurse neophodne da se posao završi do kraja", istakao je Novaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije