Društvo

Prevencija čuva glavu i srce

Prevencija čuva glavu i srce
Foto: Sanja Čakarević | Prevencija čuva glavu i srce

DOBOJ - Visok pritisak natjerao je najstarije Dobojlije da se zapute u prostorije Udruženja penzionera na predavanje, ali i pregled na kojem su mogli otkriti stanje svojih krvnih sudova.

"Kontrola je kontrola, sve je u glavi čovjeka. Problem je ako nema svijesti da to treba da se radi, da je to za tvoje dobro, ako se kaže 'to se meni neće desiti, to će biti nekom drugom'. Ako nisam ja sam sebi prijatelj, onda mi neće pomoći ni doktor bilo ko drugi. Tri bajpasa imam ugrađena, dijabetes, operisao žučnu kesu", povjerio nam se Petar Lazić.

Kardiovaskularne bolesti su najveći uzrok smrtnosti, ističe dr Željka Popović, specijalista porodične medicine, edukovana za ultrazvučnu dijagnostiku, te napominje da su u podlozi velikog broja bolesti zapravo oboljenja krvnih sudova.

"Mi smo područje s ogromnom količinom stresa. Stres je faktor broj jedan, jer lučenje stresnih hormona oštećuje zid krvnog zida i na tako oštećen krvni sud, odnosno na njegov zid, mogu da se lijepe čak i normalne vrijednosti holesterola i triglicerida u krvi. Dakle, nisu važni samo količina holesterola i triglicerida, bitne su promjene na krvnim sudovima. To u perspektivi znači da, ukoliko se ne otkrije na vrijeme i ukoliko se ne liječi, možemo imati fatalan ishod, a to su moždani i srčani udar. Ovakvim načinom prevencije, ovakvim predavanjima, pa i skrining metodama mi možemo spriječiti. Ukoliko otkrijem samo jednog pacijenta kojem mogu spriječiti trajni invaliditet i njegovu tragediju, ja ću to smatrati svojim ličnim velikim uspjehom", poručila je Popovićeva.

Zdravstvene tegobe koje osjete, uzrokovane hipertenzijom, penzioneri često zanemare misleći da će proći bez odlaska kod ljekara, ali na kraju ipak bez terapije nema napretka.

"Trajalo je to neko vrijeme, mislila sam da će to brzo da prođe, nisam znala šta je u pitanju, i onda kada sam vidjela da tako ne može riješila sam da odem doktoru. Počelo je da me guši, osjetila sam lupanje srca. Nisam mogla da hodam. Dobila sam lijekove, sada redovno pijem i bolje mi je. Kada osjetim najveću tegobu ja izađem, prošetam i dobro mi dođe", kazala je Đuka Đurić.

Predavanjima iz oblasti zdravlja dobojsko Udruženje penzionera nastoji da najstariju populaciju održi u dobrom stanju.

"Teme dogovaramo uglavnom s našim penzionerima, ono što je aktuelno, ono što je značajno, što nas najviše muči kao pacijente, ono što najviše ljudi traže kada idu u zdravstvene ustanove. Bilo je ovdje tema iz oblasti urologije, imali smo tema iz mentalnih bolesti, bilo je raznih tema, uglavnom one koje su najprikladnije, ono što pogađa našu populaciju", izjavio je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije