Društvo

Pratite nas na Google news

Prevoznici i špediteri odustali od blokade Rače

Prevoznici i špediteri odustali od blokade Rače
Foto: Anadolija | Prevoznici i špediteri odustali od blokade Rače
Anadolija

BANJALUKA- Predstavnici Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske i špeditera odustali su od potpune blokade graničnog prelaza Rača koju su najavili za četvrtak, a Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine danas će uputiti zahtjev za sastanak u srijedu, 21. avgusta, na kojem žele da razgovaraju o namjerama da izmjeste carinski terminal sa postojeće lokacije.

Špediteri na Rači u proteklom mjesecu više puta su obustavljali rad zbog planiranog izmještanja carinskog terminala. Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS rekao je da je odluka o odustajanju od blokade prelaza donesena nakon sastanka da predstavnicima  Vlade RS, odnosno Ministarstva saobraćaja i veza RS koji su ih kako je rekao podržali u inicijativi da granični prelaz i carinski terminal ostanu na istoj lokaciji. Oni traže da sastanku u srijedu budu prisutni predstavnici ministarstva, Vlade i Privredne komore RS, te špediteri i prevoznici.

"Ne dođe li do tog sastanka u srijedu zaista više nemamo apsolutno šta da razgovaramo sa UIO BiH i jasno im poručujem da neće dobiti od nas ni jedan jedini zahtjev za održavanje sastanka nego se ide na totalnu blokadu do konačnog rješenja", kazao je Grbić.

Naglasio je da je jedino prihvatljivo rješenje ostanak na postojećem terminalu i poboljšanje uslova rada špeditera i prevoznika, obzirom da je trenutni terinal pretvoren u smetljište. Prema njegovim riječima mora se naći način za održvanje terminala, obizrom da UIO BiH koja gazduje ovim terminalom treba i da ga održava.

"Taj terminal može da blista, ali tu u 21. vijeku nema pitke vode, mokrih čvorova, domara koji to održav i nekog ko čisti. Doveli su namjerno taj terminal u takvo stanje kakvo jeste, da bi se raspisao taj tender i da bi taj posao dobio privatnik. To nećemo dozvoliti jer znamo da je taj terminal izgrađen sredstvima Evropske unije, 11.5 miliona eura je uloženo u njega, dat je da se gazduje na njemu, a vidjeli ste stanje kakvo je", rekao je Grbić.

Radmila Koprivica, predstavnik špeditera nakon sastanka je izjavila da traže da se carinska ispostava Bijeljina ni u kom slučaju na iseljava sa postojećeg terminala nego da se taj terminal uredi, jer to finansijski neće moći izdržati.

"To će se odraziti na sve privrednike u BiH povećanjem troškova špedicije, prevoza i gubljenjem vremena", kaže Koprivica.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH rekao je da su stupili u kontakt sa predstavnicima špeditera koji su locirani u carinskoj ispostavi Bijeljina pored graničnog prelaza Rača.

"U fazi smo dogovora oko datuma budućeg zajedničkog sastanka. Mi smo od početka naglašavali da nije bilo potrebe za blokadom ili prestankom rada zbog toga što smo spremni da sjednemo zajedno, da čujemo njihova razmišljanja, stavove i zahtjeve i tek poslije održanog sastanka biće donešena konačna odluka", kazao je Kovačević.

On je dodao da je carinska ispostava Bijeljina i carinski terminal jedini u BiH koji se nalazi prije graničnog prelaza.

"Mi smo odluku o raspisivanju javnog oglasa za izmještanje carinskog terminala donijeli na osnovu zahtjeva i prevoznika i poslovne zajednice tog dijela BiH i samog grada Bijeljine zbog nefunkcionalnosti samog graničnog prelaza. Isto tako sredstva koja se dobiju od naplate terminala i od zakupa prosotora na carinskom terminalu u Bijeljini nisu sredstva UIO BiH, mi ne možemo tim sredstvima raspolagati u smislu poboljšanja uslova na samom carinskom terminalu, nego to su sredstva jedinstvenog računa i ona idu u raspodjelu prihoda korisnicima  zajedno sa svim ostalim prihodima", pojasnio je Kovačević.

Naglasio je da su sredstva za održavanje tog carinskog terminala više nego ograničena, a osim toga pošto se radi o terminalu starijem od 15 godina potrebne su i investicije za normalno funkcionisanje ovog carinskog terminala.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS saopšteno je da je ministar Neđo Trninić razgovarao sa predstavnicima Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS-a i predstavnicima špeditera o nedavnim obustavama rada i blokadama graničnog prelaza Rača. Navode da je ministarstvo prethodno u dva navrata uputilo dopis UIO BiH s ciljem održavanja sastanka sa svim uključenim subjektima kako bi se navedeni problem pokušao prevazići.

"Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a je kroz dosadašnje aktivnosti identifikovalo zadržavanja na graničnim prelazima i carinskim terminalima kao jedan od ključnih problema koji otežavaju poslovanje prevoznika i privrede RS i smatra da će modernizacija infrastrukture i izgradnja mreže autoputeva ostvariti svoj puni smisao tek kada dođe do rješavanja problema uskih grla na graničnim prelazima i carinskim terminalima", navodi se u saopštenju i dodaje da je Trninić apelovao na prevoznike i špeditere da odustanu od blokada carinskih terminala i graničnih prelaza, jer se na taj način nanosi šteta, kako vlastitom poslovanju tako i privredi RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije