Društvo

Prijavljeno 56.247 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija

Prijavljeno 56.247 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija
Foto: N.N. | Prijavljeno 56.247 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija

BANJALUKA - Domovima zdravlja u Republici Srpskoj prošle sedmice, od 12. do 18. marta, prijavilo se 2.078 pacijenata oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 1.118 oboljenja sličnih gripu, što je približno isti broj kao u sedmici ranije, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Najviša stopa oboljenja sličnih gripu u prošloj sedmici registrovana je na području Banjaluke, Trebinja i Istočnog Sarajeva, a najniža je na području Foče, navode iz Instituta.

U bolnicama Republike Srpske od 12. do 18. marta prijavljeno je 15 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije što je nešto više u odnosu na prethodnu sedmicu.

Nadzor nad influencom za sezonu 2017/2018. godina počeo je 2. oktobra i biće završen polovinom maja. Od početka praćenja sezone registrovano je ukupno 56.247 akutnih respiratornih infekcija i 21.242 oboljenja sličnih gripu.

Kada je riječ o uzrasnoj strukturi, najveći broj pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu je kod djece predškolskog uzrasta do četiri godine, te kod djece od pet do 14 godina, a najmanje su oboljeli stariji od 65 godina.

Iz Instituta navode da je od početka nadzora u bolnicama Srpske prijavljeno ukupno 153 oboljelih i dodaju da smrtni slučajevi do sada nisu prijavljeni.

"Od početka praćenja sezone uzeto je ukupno 139 uzoraka oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, a rezultati mikrobiološke analize su potvrdili 64 pozitivnih slučajeva na viruse influence tip A i tip B", navode iz Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije