Društvo

Prijedorčanin pokrenuo akciju obnove kupatila u Porodilištu

Prijedorčanin pokrenuo akciju obnove kupatila u Porodilištu
Foto: N.N. | Prijedorčanin pokrenuo akciju obnove kupatila u Porodilištu

PRIJEDOR - Goran Jeftić, poznati majstor za tetovaže iz Prijedora, odlučio je da pokrene akciju prikupljanja novca za sanaciju kupatila u porodiljskoj sali u Opštoj bolnici u Prijedoru.

Kako kaže u razgovoru za "Nezavisne novine", ovo radi iz dobre namjere i uz saradnju sa direktorom prijedorske bolnice Andrijom Vukotićem i ne želi da se jedna dobra akcija zloupotrijebi u političke ili bilo koje druge svrhe.

Građane Prijedora nedavno je zgrozila fotografija koju je na društvenoj mreži X (bivši Twitter) objavila jedna porodilja, koja je ukazala na ozbiljne probleme, što je i pokrenulo ovu akciju.

"Bilo je i krajnje vrijeme da se nešto pokrene po pitanju stanja u kome se nalazi kupatilo na Porodiljskom odjelu u prijedorskoj bolnici. I ja sam postao otac prije tri godine, a situacija je i tada bila katastrofalna. Želio sam od sebe da uredim jedno kupatilo, međutim, da bi se saniralo to glavno kupatilo, potrebno je riješiti i drugo, manje kupatilo, kao privremeno rješenje, dok se glavno ne sredi", objašnjava Jeftić.

Ističe da su generacije njegovih roditelja odvajale od plate da se bolnica izgradi, pa, kako kaže, može i njegova, mlađa generacija, izdvojiti sredstva za sanaciju iste.

"Smatram da, kada bi se privrednici i građani udružili i kada bi svako izdvojio pomalo, moglo bi se sve dovesti u red. Izdvajali smo za razne akcije, pa možemo i po 10 maraka za našu bolnicu, jer je to u korist samim građanima. Ne želim da ovo bude shvaćeno kao napad na vlast ili slično, jer ovo je čisto gest dobre volje da se nešto uradi i da se nešto promijeni. U kontaktu smo sa direktorom bolnice, dobili smo odobrenje, ali smo jedva pronašli firmu koja bi se prihvatila tog posla, tačnije firmu koja bi ponudila cjelokupno završavanje projekta, od elektroinstalacija, vodoinstalacija, građevinskih radova, da bi se svi ti radovi što prije završili. Našli smo firmu 'ECK - Emir Comerc Kurbegović' d.o.o., koja se jedina prihvatila posla i dala predračun. Za izradu pomoćnog kupatila kao i glavnog kupatila sa dvije tuš-kabine trebalo bi prikupiti 18.186 KM", kazao je Jeftić, koji je na svom Facebook profilu objavio slike sadašnjeg stanja u kupatilu, kao i slike projekta.

Dodaje da građani na objavljenim fotografijama imaju i broj deviznog računa na koji se mogu vršiti uplate iz inostranstva, dok je broj domaćeg računa 5510370001135687, Unicredit banka Banjaluka, sa naznakom za sanaciju kupatila.

"Molio bih sve koji su u mogućnosti da mi pošalju fotografiju uplatnice u privatne poruke kako bismo mogli imati kontrolu nad uplatama i da bi sve bilo transparentno", kazao je Jeftić i unaprijed zahvalio svima koji žele da pomognu.

Kako kaže, vjeruje da građani Prijedora mogu da prikupe potrebni iznos, a ako se uključi i dijaspora, mogu da urade i mnogo više od dva kupatila. Andrija Vukotić, direktor JZU Opšta bolnica "Dr Mladen Stojanović" Prijedor, kazao je za "Nezavisne novine" da je bolnica puštena u rad 1985. godine i da je nakon 38 godina zrela za rekonstrukciju.

"Naša bolnica je završila idejni projekat Zavoda za izgradnju grada i poslala ga Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS da se vidi kada će naša bolnica biti predviđena za rekonstrukciju. To je nešto na šta ćemo mi, nadam se, krajem ove godine ili početkom iduće godine dobiti neku povratnu informaciju, pa da znamo da li će naša bolnica ići u rekonstrukciju ili ne. Nezavisno od toga, po pitanju donacija i akcija, ko god ima dobru volju i želju, ja nikoga neću blokirati da mi pomogne za bilo šta vezano za bolnicu", kazao je Vukotić.

Kako ističe,  da krene nabrajati od krova, pa do podruma, ima stavki koje ne bi mogle stati na pet listova papira, toliko toga je neophodnog za sanaciju.

"Svakog dobročinitelja ja prihvatam i nemam nikakvih problema sa ljudima koji žele da nam pomognu. Mi smo prošle godine otvorili angio-salu, a za njenu adpaptaciju je trebalo 170.000 KM i ljudi iz prijedorske regije su mi pomogli i donirali određena sredstva za adaptaciju te sale. Tako i u ovom slučaju, ko god želi da nešto donira mi smo zahvalni. Ovom akcijom ćemo vjerovatno povući i još neke određene ljude da pomognu. Mi imamo kupatila na Pedijatriji, Onkologiji, Internom odjeljenju, Kardiologiji, Hirurgiji, i sva je potrebno sanirati, ali nemamo materijalnih sredstava", objašnjava Vukotić.

Dodaje da rukovodstvo bolnice radi i na održavanju i saniranju krova, koji im zadaje velike probleme zadnjih godina.

"Mi taj krov krpimo i pokušavamo na bilo koji način da spriječimo da dođe do neke neželjene situacije. Bolnica je u rad puštena 1985. godine, tokom godina rađene su neke sitne popravke, ali nisu to bila neka velika ulaganja, i sada je zaista zrela za rekonstrukciju nakon skoro 40 godina", zaključio je Vukotić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije