Društvo

Prikupljeno više od milion KM za prvu banku humanog mlijeka u RS

Prikupljeno više od milion KM za prvu banku humanog mlijeka u RS
Foto: N.N. | Prikupljeno više od milion KM za prvu banku humanog mlijeka u RS

BANJALUKA - Dosad je u sklopu ovogodišnje humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" sakupljeno više od milion KM putem donacija, dok su zaprimljena 74.453 poziva na humanitarni broj, a sve u cilju otvaranja prve banke humanog mlijeka u RS.

Potvrdili su ovo u Kabinetu predsjednice RS za "Nezavisne", ističući da je u nedjelju naveče putem TV programa organizovano 11. donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" pod pokroviteljstvom predsjednice RS, a humanitarna akcija prikupljanja sredstava za prvu banku humanog mlijeka traje do 31. decembra.

"Prema posljednjim podacima koje imamo, na račun koje je Ministarstvo finansija RS otvorilo pristiglo je 1.030.075 KM donacija. Na 'M:tel' humanitarni broj 1411 dosad su pristigla 74.453 poziva", naveli su u Kabinetu predsjednikace RS.

Prva banka humanog mlijeka u RS biće osnovana u okviru Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci kojima nije dostupno majčino mlijeko osigura donirano humano, majčino mlijeko.

Inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS "Mrvice".

Željka Cvijanović, predsjednica RS, koja je učestvovala na donatorskoj večeri, rekla je da je ponosna što je akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" održana 11. put u RS.

"Odlučili smo da uprkos pandemiji virusa korona ne odustanemo od ove akcije. Zahvalna sam Udruženju 'Mrvice' koje je to delegiralo na jedan lijep način i objasnilo potrebu svega toga. Ovo je samo po sebi velika stvar", kazala je Cvijanovićeva.

Istakla je da je akcija dobar i plemenit projekat te da je uspostavljanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj veoma značajno.

"Kada se radi o bebama, novom životu, novom početku, nije stvar u novcu, već u dobroj volji da nas okupi oko jedne humane ideje. Zaista sam ponosna što smo u prilici da organizujemo humanitarnu akciju. Pored porodičnih veza, važna je i ta veza između porodice i društva", rekla je Cvijanovićeva.

Viktor Glišić, koji je i sam bio "mrvica", zahvalio je Cvijanovićevoj što je pomogla ovu akciju i dao joj na poklon srce.

Milada Šukalo, portparol Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS "Mrvice", za "Nezavisne" je rekla da su oduševljeni kako je prošlo donatorsko veče te da im je drago što su se tokom te večeri prvi put predstavile i same "mrvice".

"Zahvalni smo predsjednici Cvijanović koja nas je pozvala da učestvujemo u ovoj humanitarnoj akciji, kao i svim učesnicima", rekla je Šukalova.

Dodala je da su ponosni što su se u programu predstavili i prijevremeno rođeni mališani, "mrvice".

Tokom donatorske večeri video-linkom iz Beograda obratila se Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, koja je istakla da će Vlada Srbije donirati 250.000 evra.

"Drago mi je što sam lično već treću godinu deo akcije 'S ljubavlju hrabrim srcima'. Naš posao jeste da radimo u interesu naših najmlađih i obezbedimo im sigurniju i bolju budućnost", istakla je Brnabićeva.

Od 1. do 31. decembra aktivan je "M:telov" humanitarni broj 1411, a pozivom na ovaj broj građani mogu da podrže ovu akciju donirajući jednu KM.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija RS otvorilo je račun posebnih namjena "S ljubavlju hrabrim srcima" broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije