Društvo

Primanja imenovanih lica u Brčko distriktu premašuju 5.000 KM

Primanja imenovanih lica u Brčko distriktu premašuju 5.000 KM
Foto: N.N. | Primanja imenovanih lica u Brčko distriktu premašuju 5.000 KM

BRČKO - Registri zaposlenih i imenovanih lica u organima javne uprave, institucijama, javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i fondovima Brčko distrikta danas su objavljeni na internet stranici Vlade Brčko distrikta.

U registrima su trenutno dostupni podaci koji su do sada dostavljeni i svakodnevno će se ažurirati kako budu dostavljani od organa javne uprave, institucija, javnih preduzeća, ustanova, zavoda i fondova distrikta.

U podacima koji su dostavljeni do sada, Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog, ima naknadu od 3.904,72 KM, podatak je koji je objavljen u registru imenovanih lica na internet stranici Vlade Brčko distrikta BiH, te kako Milić tvrdi, njegova naknada je tek iza 15 ili 20 mjesta u Brčko distriktu.

U ovom registru je objavljeno da Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčkog, ima mjesečnu naknadu od 3.537,63 KM, kao i Ivo Filipović iz Skupštine Brčko distrikta (funkcija imenovanja - uvjerenje o dodjeli mandata izabranom kandidatu).

Kako je Milić rekao za "Nezavisne", primanja bi trebalo posmatrati na način da se saberu sva primanja lica koja su zaposlena u javnom sektoru.

"Imate slučajeve da se pojedini zaposlenici javnih preduzeća nalaze i u poslaničkim klupama i imaju primanja veća od 5.000 KM. Ti podaci nisu još iskazani jer dio javnih preduzeća nije dostavio podatke. Imate zaposlenike koji po osnovu naknada u radu komisija imaju primanja, tako da gradonačelnik ima primanja tek iza 15 ili 20 mjesta. Takođe predsjednici i sudije sudova imaju veća primanja, a ti podaci još nisu dostavljeni", rekao je Milić.

Prema zasad dostavljenim podacima iz registra zaposlenih lica u Brčko distriktu, najvišu osnovnu platu od 3.365,92 KM ima Mato Lučić, koji se nalazi na mjestu direktora Direkcije za finansije u Brčkom, međutim Lučić nam juče nije potvrdio da je visina njegove plate tolika, te je istakao da njegova plata sigurno nije najveća.

"Moja plata je u skladu sa zakonom, nisam vidio registar, ali moja plata je možda 50. po visini u Brčkom", rekao je Lučić.

Ovi podaci su juče objavljeni u registru zaposlenih i imenovanih lica, međutim oni su nepotpuni, jer podatke o zaposlenima i njihovim primanjim u predviđenom roku nisu dostavili Javna zdravstvena ustanova, Javno komunalno preduzeće, Policija, Pravosudna komisija i Zavod za planiranje i izgradnju, dok je iz brčanske Skupštine saopšteno da za poslanike nije propisana obavezna stručna sprema, te stoga nisu ni dostavili taj podatak.

Kako je ranije rekao Milić, na ovaj način zvanično će biti uspostavljen registar s podacima za oko 4.500 lica u javnom sektoru distrikta, na čija primanja se godišnje utroši oko 120 miliona KM.

Misija OEBS-a u BiH juče je pozdravila objavljivanje registra zaposlenih i imenovanih lica u organima javne uprave u Brčko distriktu BiH.

"Registar, koji je pokrenut 20. avgusta ove godine, dodatni je korak u osiguranju transparentne  upotrebe javnih finansija u distriktu, a time i jačanju povjerenja građana u institucije Brčko distrikta BiH", kažu u OEBS-u.

Projekat uspostavljanja registra pokrenut je na inicijativu gradonačelnika Milića, a njegovu realizaciju pomogla je Misija OEBS-a u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije