Društvo

Primijeniti kazne iz postojećih zakona, hitno reagovati zbog ubijanja žena

Primijeniti kazne iz postojećih zakona, hitno reagovati zbog ubijanja žena
Foto: ilustracija | Primijeniti kazne iz postojećih zakona, hitno reagovati zbog ubijanja žena

BANJALUKA - Mislim da je u ovom trenutku najvažnije da se preduzmu hitni koraci ka suzbijanju negativnog trenda porasta ubistava žena u našoj državi, na način da se primijene postojeće zakonske norme, istakla je za "Nezavisne novine" pravnica Izabela Marković.

Inače, Markovićeva je na Pravnom fakultetu u Banjaluci nedavno odbranila master rad "Femicid - rodno zasnovano ubistvo žena", koji je prvi stručni i naučni rad napisan o ovoj temi u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama, u kojem se prvi put definiše femicid, kao takav, nije prošao u dalju proceduru, odlučili smo da provjerimo u kom pravcu je sada najbolje ići, te da li je potrebno uvoditi promjene u postojeće zakone.

Markovićeva podsjeća da naš Krivični zakonik propisuje krivično djelo teškog ubistva, iz kojeg možemo vidjeti da postoji mogućnost da se lišenje života žene, koje je motivisano mizoginijom ili nekim drugim sličnim razlozima, podvede pod ovo krivično djelo.

"Propisana je kazna zatvora najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora. Dakle, naš pravni okvir pruža adekvatnu zaštitu, međutim, u praksi to i nije slučaj", ističe Markovićeva i dodaje da je postojeći krivičnopravni okvir adekvatan, ali problem nastaje u njegovoj primjeni.

"Analiza sudske prakse koju sam izvršila za potrebe izrade svog naučnog rada je pokazala da su mnogi slučajevi u kojima je žena ubijena iz bezobzirne osvete ili ljubomore, ili zato što je napustila učinioca djela, pravno kvalifikovani kao krivično djelo ubistvo, a ne kao teško ubistvo. U njihovim obrazloženjima se te činjenice ne vrednuju na adekvatan način prilikom odmjeravanja kazne, a u rijetkim slučajevima kada je primijenjena kvalifikacija teškog ubistva, izrečene su kazne bliže posebnom minimumu propisane kazne. To pokazuje da pravosudna zajednica još nema senzibilitet prema ovom obliku ubistva", naglašava Markovićeva.

Prema njenim riječima, dok se u javnosti vodi polemika da li je femicid udar na tradicionalnu porodicu i na jezik, iza zatvorenih vrata se dešavaju monstruozni zločini širom naše države.        

"Mislim da je krajnje vrijeme da pojedinci shvate da je potrebno da nam svima zajednički cilj bude iskorjenjivanje nasilja, te da trebamo zajednički insistirati na traženju adekvatnog odgovora na ovaj fenomen kroz reakciju nadležnih institucija", istakla je Markovićeva.

Kako kaže, navedeni nacrt zakona je u javnosti naišao na osudu određenog broja udruženja, koja su svojom peticijom dovela do toga da se sa predloženim tekstom ne nastavi procedura usvajanja.

"Nakon što se to desilo, pojavile su se informacije da određena udruženja, koja su navedena kao potpisnici, tvrde da nikada nisu potpisali tu peticiju, odnosno da nisu znali šta tačno potpisuju. Smatram da je sljedeći korak da se ispita da li je neko zloupotrijebio ili falsifikovao potpise i pečate spornih udruženja, te, ako jeste, da se ta lica procesuiraju", istakla je Markovićeva.        

Podsjećamo, samo u ovom mjesecu su na stravičan način ubijene tri žene u BiH. Tako je 8. maja Refik Mujedinović (69) sjekirom ubio suprugu Halidu Mujedinović (63) iz Gradačca. Nakon toga je 14. maja Radomir Andrić (69) pištoljem usmrtio suprugu Milevu (61) kod Foče, a poslije samo nekoliko dana još jedan strašan zločin je zaprepastio sve, kada je Mujaga Čičkušić sjekirom ubio suprugu Amelu i dvoje djece. U sva tri slučaja, počinioci su izvršili samoubistvo.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije