Društvo

Pripadnici Jedinice žandarmerije dobili novog "kolegu" (VIDEO)

Pripadnici Jedinice žandarmerije dobili novog "kolegu" (VIDEO)
Foto: Sanja Čakarević | Pripadnici Jedinice žandarmerije dobili novog "kolegu"

DOBOJ - Pripadnici Jedinice žandarmerije Policijske uprave Doboj dobili su novog "kolegu", belgijskog ovčara starog tri mjeseca po imenu Reks, koji se javnosti ponosno predstavio na Danu otvorenih vrata.

"Malo smo ga izveli da ga i djeca vide, sada trenutno radimo s njim i neku socijalizaciju, znači da se navikne na ljude, na prostor, objekte, masu… Postepeno ide obuka i vidjeće se na kraju za kakve će namjene služiti, da li će biti napadač, tragač ili za detekciju, tj. za pronalazak opojne droge, eksploziv. Vidjećemo kakve će afinitete imati. Ako bude ljut vjerovatno će ići za napadača, sve zavisi od njegovog temperamenta kakav će biti jer sada je on još štene. Evo, laje, znači mogao bi biti napadač. Vidite kako se ponaša, znači da će biti dobar. Ne boji se i pun je života", pojasnio je Ljubiša Lazić, vođa Tima vodiča službenih pasa u JŽ.

Reks je izazvao pravu euforiju među đacima osnovnih škola, a ravnodušne nisu bile ni starije Dobojlije.

"Jako je sladak. Inače volim pse, a nekako mi je belgijski ovčar omiljena vrsta. Oduvijek su mi bili lijepi, a i odrasla sam sa psima. Uvijek mi je bila želja da imam ovakvog psa, ali već imamo dva, koji su mješanci, udomljeni, i roditelji ne žele trećeg", iskrena je Natalija Dragičević.

"Lijep je. Imala sam istog takvog vučjaka. Prije dvije godine je uginuo, bio je star. Odrasla sam uz ovakvog psa. Tako mu je mekana dlaka", priča Divna Miloradov.

"Volim pse. Slatki su mi ovi belgijski ovčari, voljela bih da imam jednog ovakvog. Imam kod kuće francusku pudlu i puno se razlikuje od ovog psa", iskrena je Anastasija Blagojević.

"Imao sam dva psa, ali je jedan uginuo. Ovi policijski su odlični, ima i veliki i mali. Prilazio sam velikom i mazio ga", naveo je Stefan Jiral.

Reksova obuka trajaće tri i po mjeseca nakon što se otkrije za koje potrebe službe će biti najbolji, a na naše pitanje kako su na njegov dolazak reagovali ostali psi u JŽ, vođa Tima vodiča službenih pasa odgovara…

"Pa, dobro. Ispočetka kada smo ga tek doveli u jedinicu, normalno kao i čovjek kada promijeni sredinu, uticali su na njega lavež i buka. Ali sada su se već sprijateljili. Imamo još dva službena psa, belgijska ovčara, tragača i napadača", rekao je Ljubiša Lazić, koji petnaestak godina radi u JŽ sa službenim psima.

Nije samo Reks zanimao najmlađe Dobojlije. Jednako su bili zainteresovani da sjednu na službeni motor, upale rotaciju u službenim vozilima ili bace pogled kroz dvogled, a posebno oduševljenje izazvala je taktičkopokazna vježba pripadnika JŽ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije