Društvo

Pripadnici OS BiH u konzervama s junetinom dobili svinjetinu

Pripadnici OS BiH u konzervama s junetinom dobili svinjetinu
Foto: Ilustracija | Pripadnici OS BiH u konzervama s junetinom dobili svinjetinu

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane BiH provelo je internu istragu o sumnjivim sastojcima konzerviranog mesa koje su konzumirali pripadnici Oružanih snaga BiH. Istraga koja je pokrenuta na temelju prijava pripadnika OSBiH, pokazala je da je u junećem mesu koje su vojnici konzumirali bilo i svinjetine.

"Kao rezultat interne istrage utvrđeno je da su dva dobavljača sa kojima je MO BiH sklopilo ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka sa junećim mesom, te pite sa mesom, izvršili isporuku dijela predmetnih artikala ishrane, u kojima se, a na osnovu labaratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklarisanih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina. Imajući u vidu da je predmetna isporuka hrane izvršena suprotno ugovorima i deklaracijama na proizvodima, predmetni artikli su distribuirani pripadnicima OS BiH uključujući i pripadnike OS BiH muslimanske vjeroispovjesti, čime su se prekršile odredbe Pravilnika o ishrani u MO i OS BiH", navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Ističu da su odmah po prvoj izraženoj sumnji zabranili upotrebu spornih artikala u ishrani pripadnika u komandama i jedinicama OS BiH do okončanja svih labaratorijskih analiza iz predmetnih nabavki.

"U skladu sa utvrđenim činjenicama, Ministarstvo odbrane BiH će poduzeti mjere i aktivnosti u cilju pravne zaštite interesa MO i OS BiH u predmetnim stvarima. Također će se, u cilju jačanja sistema planiranja, kontrole i nadzora nad artiklima ishrane, provesti aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti pripadnika MO i OS BiH koji bi se mogli dovesti u vezu sa utvrđenim propustima", poručili su iz Ministarstva odbrane BiH.

Ovo nije prvi problem s ishranom u Oružanim snagama BiH. Naime, 2016. godine u javnost su procurile informacije kako vojnici Oružnih snaga BiH jedu zalihe konzervirane hrane kojoj ističe ili je istekao rok trajanja.

Tada su iz Zajedničkog štaba OS BiH su naveli da su uočene promjene na ambalažama konzervirane hrane u smislu deformisanosti, korozije ili bombaže, te da su dobavljači vršili zamjenu konzervi u skladu sa važećim ugovorom. I resorni ministar Marina Pendeš potvrdila je da je bilo pokušaja da se vrate konzerve kojima je istekao rok, ali ni dvije godine kasnije nije poznato ko je naručio više od 300 tona konzervi kojima ističe ili je istekao rok trajanja.

Prema podacima o javnim nabavkama za period od 2011. do 2015. godine, Ministarstvo odbrane naručivalo je konzerve od firmi Akova Impex Sarajevo, Kreis BiH, Duga komerc, Pakol Pale i Nedomex Pale. Svi dobavljači su tvrdili da su robu isporučivali pravilno, prema tenderskoj dokumentaciji i traženim LOT-ovima. Prema ugovoru, niko od njih nije dužan da vrši povrat robe kojoj ističe ili je istekao rok trajanja.

Podsjećamo, izvještaji Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH iz 2016. godine pokazali su da je Ministarstvo odbrane BiH nabavilo nepotrebne i ogromne količine konzervi za pripadnike OS BiH, ali iz Ministarstva su nabavku pravdali slučajevima nužde poput požara, poplava i mobilizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije