Društvo

Pripremaju Lipu za migrante, iako su Srbi protiv

Pripremaju Lipu za migrante, iako su Srbi protiv
Foto: N.N. | Pripremaju Lipu za migrante, iako su Srbi protiv

BIHAĆ - Započeli su pripremni radovi na uređenju lokaliteta Lipa, između Bihaća i Bosanskog Petrovca, gdje bi trebalo da se nalazi novi prihvatni centar za migrante u Unsko-sanskom kantonu.

Ovu informaciju su juče  potvrdili premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

"Aktivnosti su krenule, ali ja moram istaći da pričati o virusu korona i ograničavanju kretanja stanovnika u situaciji kada svakodnevno pristižu migranti kojih sada ima preko 5.000 samo na području Bihaća, od čega njih 2.000 bez ikakvog smještaja, jednostavno nije ozbiljno. Kada je riječ o mogućnosti pojave epidemije, najrizičniji faktor je upravo kretanje migranata", istakao je Fazlić.

On je dodao kako je za budući privremeni smještaj određena lokacija bliža Bihaću, koja bi bila prihvatljivija za donatore i gdje se lako mogu obezbjediti struja i voda. Prema njegovim riječima, kantonalne i gradske vlasti sada traže podršku od državnih vlasti i međunarodnih organizacija.

"Ako bude dobre volje i podrške, već sutra možemo započeti premještanje ovih migranata koji su bez smještaja, kako bi se grad očistio bar od njih. Međutim, mora se osigurati logistika, naš Crveni križ jednostavno nema sredstava i mogućnosti da hrani ove ljude", istakao je juče Fazlić.

Inače, plan kantonalnih i gradskih vlasti je da se potom migranti iz "Bire" izmjeste na novu lokaciju.

Podsjetimo, Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH izričito je protiv toga da se na lokalitetu sela Lipa izgradi prihvatni centar za migrante.

Predsjednik ovog odbora Đorđe Radanović izjavio je kako se na taj način ugrožavaju srpski povratnici.

Inače, migrantima koji trenutno borave u prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona strogo je zabranjeno kretanje izvan tih centara i to jedna od mjera koje je donijela Operativna grupe za migrantsku krizu USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije