Društvo

Problem u KCUS-u: Nalaz biopsije čekaju mjesec dana

Problem u KCUS-u: Nalaz biopsije čekaju mjesec dana
Foto: Fena/Arhiva | Problem u KCUS-u: Nalaz biopsije čekaju mjesec dana

SARAJEVO - Pacijenti koji sumnjaju na najgoru bolest u posljednje vrijeme susreću se s velikim problemom u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Naime, na nalaz biopsije čekaju više od mjesec, što je za njih dug period, jer ionako prolaze agoniju od same pomisli da su možda teško oboljeli.

Razlog dugog čekanja na nalaz biopsije je manjak kadra. Ovo je za "Avaz" potvrđeno iz KCUS-a.

"Nova Uprava KCUS-a je odmah po preuzimanju dužnosti poduzela neophodne korake na rješavanju problema s kojim se suočava Klinička patologija i citologija, a koji postoji već nekoliko godina. Radi se o nedostatku ljekara specijalista, medicinskih i nemedicinskih radnika, što je problem i u ostalim klinikama u sklopu KCUS-a", saopšteno je iz KCUS-a.

Prema sistematizaciji, dodaju, predviđeno je da na Klinici za patologiju i citologiju radi 18 specijalista patologije i citologije, a trenutno je zaposleno samo osam ljekara specijalista patologije, uz dva doktora medicine na specijalizaciji.

"To se, nažalost, odražava na vrijeme čekanja na preglede, kao i na dobivanje nalaza, ali poduzimamo sve što je u našoj moći da se taj problem što prije riješi. Moramo istaći da osoblje Klinike za patologiju i citologiju KCUS-a ulaže ogromne napore da nadoknade nedostatak kadra, a kako bi pacijenti u što kraćem roku završili preglede i dobili nalaze. Kako bismo taj problem ublažili, u dogovoru s uposlenicima smo uveli prekovremeni rad, u okviru zakonskih normi",  kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

Uporedo s tim, dodaju, raspisali su oglas za prijem četiri ljekara specijalista patologije za koje su pribavili saglasnost. Da taj problem neće moći lako riješiti, pokazuje i činjenica da se na ovaj oglas javio samo jedan ljekar, ali zbog formalnih nedostataka ni tu prijavu nisu mogli prihvatiti.

Novi ljekari

"Prije nekoliko dana smo raspisali konkurs za prijem dva ljekara na specijalizaciju kliničke patologije. Konkurs za specijaliste ćemo ponoviti očekujući da ćemo novim načinom rada, modernizacijom, poticanjem i podržavanjem usavršavanja kadrova i načinom upravljanja koji se zasniva na povjerenju i poštovanju privući nove ljekare koji bi se pridružili našem kolektivu, a čime bismo osigurali još kvalitetnije i brže pružanje zdravstvene zaštite našim pacijentima",  poručili su iz KCUS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije