Društvo

Problemi na izdavanju ličnih karata i vozačkih dozvola u BiH

Problemi na izdavanju ličnih karata i vozačkih dozvola u BiH
Foto: Velibor Tripić | Problemi na izdavanju ličnih karata i vozačkih dozvola u BiH

SARAJEVO - Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) trenutno nije u mogućnosti osigurati kontinuitet u pružanju određenih usluga prema našim korisnicima, među kojima su usluge koje se odnose na izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola, a razlog je kvar na informacionoj opremi.

Kako je saopšteno, juče oko 12 sati došlo je do problema na informacionoj opremi koja je u nadležnosti IDDEEA-e.

"Ovaj problem rezultirao je otežani rad velikog dijela našeg sistema, zbog značajnog broja resursa koji se nalazi na spomenutoj infrastrukturi", saopšteno je iz IDDEEA, odakle dodaju da, zbog ovog problema, trenutno nisu u mogućnosti da osiguraju kontinuitet u pružanju određenih usluga prema korisnicima.

Kako navode, važno je istaći da su u proteklim godinama više puta planirali nabavku adekvatne opreme za ove namjene, ali nisu bili u mogućnosti da to realizuju zbog nedostatka budžeta, odnosno poništenja nabavke.

"Nažalost, zbog nedostatka novčanih sredstava i neuspjeha u procesu nabavke 2022. godine (postupak je bio poništen, a nakon toga u budžetu nismo imali više sredstva za ponovno pokretanje procedura nabavke), još nismo uspjeli osigurati novi sistem. Agencija je i u ovoj godini ponovo planirala nabavku navedene opreme, međutim kako su sve institucije još u privremenom finansiranju, nemamo mogućnosti nabavke", istakli su iz IDDEEA-e te dodali da je oprema koju imaju nabavljena 2012. godine.

Tvrde da njihovi radnici rade neprekidno posljednjih 20 sati, te ulažu dodatne napore kako bi bi situacija bila normalizovana što je prije moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije