Društvo

Prodan Titov stan u Njujorku: BiH uplaćeno 2,2 miliona KM

Prodan Titov stan u Njujorku: BiH uplaćeno 2,2 miliona KM
Foto: N.N. | Prodan Titov stan u Njujorku: BiH uplaćeno 2,2 miliona KM
N.N.

SARAJEVO - Bosni i Hercegovini su uplaćena novčana sredstva u iznosu od 1.324.533 USD (oko 2,2 miliona KM) od zajedničke prodaje rezidencijalnog stana bivše SFRJ na adresi 730 Park Avenue u Njujorku, što je u skladu sa pripadajućim procentom od 15% prema Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

Sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije Adnan Hadžikapetanović obavijestio je da je završen postupak prodaje rezidencijalnog stana bivše SFRJ u Njujork po cijeni od 12.100.000 USD (oko 20 miliona KM). Ovlašteni predstavnici zemalja sukcesora su pregovore sa kupcem vodili putem međunarodne agencije za posredovanje u prodaji nekretnina Douglas Elliman RE, Njujork.

Kupoprodajni ugovor je potpisan u Njujorku, 31. maja 2018. godine, od strane ovlaštenih diplomatskih predstavnika zemalja sukcesora. U procesu kupoprodaje kupac je preuzeo i izvršio plaćanje svih finansijskih obaveza nastalih prilikom prometa nekretnine, koje inače snosi prodavac.

"Za države sukcesore ovo je prva zajednička prodaja, koja je uspješno završena obzirom na kratak rok uslovljen od strane kupca, kao i brojne aktivnosti koje su podrazumijevale saglasnost Odbora stanara zgrade, nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država za prodaju imovine i prenos vlasništva, ali i pojedinačne zakonske procedure svih zemalja sukcesora", navedeno je u saopštenju MVP BiH.

Rezidencijalni stan nije koristila nijedna država nasljednica bivše SFRJ od 1992. godine kada ga je napustio posljednji stalni predstavnik bivše SFRJ pri UN-u. Proteklih 26 godina Republika Srbija je plaćala neophodne troškove tekućeg održavanja kako bi se stan zadržao u posjedu država sukcesora bivše SFRJ. Ovi troškovi će biti isplaćeni iz sredstava stečenih prodajom stana, od čega će udio Bosne i Hercegovine, također, biti 15% od ukupnog uplaćenog iznosa.

U saopštenju stoji da će sredstva stečena po osnovu zajedničke prodaje biti usmjerena, kroz projekte posebnih namjena, na kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine na lokacijama gdje Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdvaja značajna novčana sredstva za troškove zakupa i nema imovinu u svom vlasništvu.

Zajednički komitet za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ će nastaviti aktivnosti na okončanju već započetog postupka prodaje imovine u Njujorku, Bonu, Bernu i Tokiju.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 5

DraganRankitic

Gavro, svako ko je kupio stan u Njujorku u to doba je isto toliko zaradio. Niko time nije dokazao nikakvo znanje, nego je sticajem okolnosti taj stan odležao jedan dug period stalnog porasta cena nekretnina. Osim toga taj posao su obavile njujorške nekretninske agencije po nalogu vlade bivše SFRJ. Da je to, ne daj bože, kupovao Broz lično, ni od toga ništa ne bi ostalo. Toliko o tome.

Gavro

Pricajte sta hocete za Josipa Broza ali taj stan je kupljen za 100 000 dolara a prodat za vise od 20 miliona . Ko zna zna .

DraganRankitic

Krvavi komunistički diktator, ratni zločinac i masovni ubica Josip Broz nikada ništa u životu nije radio niti zaradio, nego su njegovi razbojnici samo pljačkali i ubijali sve bogatije i viđenije u ljude širom nesrećne Kraljevine Jugoslavije. Dakle po zakonu svih zemalja regiona imovina kriminalaca, pljačkaša i zločinaca se oduzima i pripada državi. Tako i svaka imovina koja je nezakonito knjižena na monstruma Josipa Broza, naravno nije njegova nego državna. Osim toga, sumnjam da je taj stan u Njujorku ikada knjižen na tog zločinca, kao i da je on tamo ikada boravio, sem nekoliko puta po neki dan, koji je mogao provesti i u hotelu. Broz se osim toga nikada nije zvanično zvao "Tito" i to je bio jedan naziv izmišljen u propagandne svrhe, da bi se izbegla asocijacija njegovog ustaškog imena sa ustaškim pokretom sa kojim je on sve vreme sarađivao. On se krio iza lažnog imena "Tito" da bi izbegao prezir i gnev srpskih žrtava ustaškog genocida. Sve u svemu nikakav "Titov stan" niti je ikada postojao niti je prodat. Prodat je stan koji je pripadao bivšoj državi Jugoslaviji, i novac su podelile države naslednice. Osim toga ni novac koji je pripao dejtonskoj uniji FBiH i RS ne pripada nikakvoj "BiH" nego se mora podeliti dvema državama članicama unije, t.j. 51% FBiH i 49% Republici Srpskoj.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije