Društvo

Profesora Šakotu učenice optužile za pedofiliju

Profesora Šakotu učenice optužile za pedofiliju
Foto: Ilustracija | Profesora Šakotu učenice optužile za pedofiliju

BANjALUKA - Profesor fizičkog u Tehnološkoj školi u Banjaluci Spaso Šakota učenice dira za grudi i ne dozvoljava im da nose grudnjak, pokazuje im fotografije gole ljubavnice i svog polnog organa, a učenici u fiskulturnoj sali čuju kad on sa ljubavnicama ima seksualni odnos u susjednoj prostoriji.

Navedeno je to u dopisu koji je stigao u redakciju "Glasa Srpske" i koji su potpisali ogorčeni učenici i roditelji Tehnološke škole.

"Profesor Šakota se perverzno ponaša, pita učenice "kako se zabavljaju i kako puše", govori im kako će i njihove mame završiti u njegovom krevetu. Šakota ljubavnice dovodi u fiskulturnu dvoranu, a za vrijeme časa, dok se učenici sami igraju u sali, on u susjednoj prostoriji, koja služi za rekvizite, na strunjači vodi ljubav, što svi učenici čuju", stoji u dopisu.

Navedeno je da su učenici potpisanu izjavu predali direktoru škole, da su obavijestili pedagoga, upravu škole, školskog policajca, te da će na sastanku o tome razgovarati i roditelji.

Direktor Tehnološke škole Vojislav Perić za "Glas Srpske" kaže da su se učenice prije nekoliko dana žalile na jednog profesora. Direktor kaže da je od njih zatražio da se o tome izjasne u pisanoj formi.

"U srijedu je pet učenica drugog razreda u sekretarijat škole dostavilo svoje pisane i potpisane izjave u kojima stoji da imaju problema sa profesorom. U ponedjeljak ću pozvati tog profesora, upoznati ga sa situacijom i tražiti od njega da da izjavu u pisanoj formi. Školski policajac o tome je već informisan, a slijedi obavještavanje roditelja, Centra za socijalni rad i Ministarstva prosvjete", kaže Perić.

On ističe da su dvije djevojčice rekle da su o svemu tome obavijestile svoje majke, dok su tri navele da roditeljima još ništa nisu saopštile.

Šakota tvrdi da ništa od navedenog nije tačno, da "sve potiče od bivšeg direktora Tehnološke škole Slađane Vuković".

"Radi se o revanšizmu i osveti, a sve ostalo nema nikakve veze sa mnom. Sve to je montirano, izmišljeno, a djevojčice su podgovorene", kaže Šakota.

On tvrdi da "ako je pokušao bilo šta da ima s učenicama", da "stoji iza svakog svog postupka".

Slađana Vuković juče nije odgovarala na telefonske pozive.

U maju 2009. godine, nakon što je smijenjena direktor škole Slađana Vuković, Šakota, profesori Dane Branković, Dejan Čutura i predsjednik školskog sindikata Persa Trebovac, zahtijevali su od Ministarstva prosvjete i kulture RS i smjenu novog direktora škole Vojislava Perića i Školskog odbora, navodeći da je "on produžena ruka bivše direktorke Vuković".

Neposredno poslije toga Šakota je zbog povrede radne dužnosti trebalo da dobije otkaz, ali do danas nije. 

Siledžija

Kako nezvanično saznajemo, i prethodnih godina postojale su informacije da je Šakota seksualno uznemiravao djevojčice, ali da nijedna to nije smjela prijaviti.

"Šakotino ponašanje često je bilo, blago rečeno, čudno za pedagoga. Znao se ponašati i siledžijski, pa su od njega zazirali i učenici i ostali profesori. Postoje indicije i da se bavi nezakonitom poslovima od kojih se obogatio nakon što je početkom rata u BiH izbjegao u Banjaluku iz Bugojna", kažu u školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije