Društvo

Projekat "Ekspedicija stećak": Podsticati druženje mladih iz oba entiteta

Projekat "Ekspedicija stećak": Podsticati druženje mladih iz oba entiteta
Foto: N.N. | Projekat "Ekspedicija stećak": Podsticati druženje mladih iz oba entiteta

JABLANICA, ČITLUK - Sve manji broj mladih prelazi tu nevidljivu entitetsku granicu, zbog toga nam je potrebno više projekata kao što je "Ekspedicija stećak", koju sprovodimo u Jablanici i Čitluku.

Rekao je ovo za "Nezavisne novine" Haris Halilhodžić, izvršni direktor Omladinskog kluba "Pod istim suncem" iz Jablanice i koordinator projekta "Ekspedicija stećak".

Naime, projekat "Ekspedicija stećak" dobitnik je grant sredstava USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost".

Kako je Halilhodžić za "Nezavisne novine" naveo, ovaj projekat namijenjen je mladima iz opština Jablanica i Čitluk, a iz svake opštine učestvuje po njih 10.

"Prva aktivnost koju smo organizovali bila je biciklistička tura duga oko 18 kilometara. Tada smo obišli Park prirode Blidinje, gdje se nalaze dvije veće nekropole stećaka", kazao je Halilhodžić.

Dodao je da su se na ovoj biciklističkoj turi mladi družili, ali i da su hvatali motive sa stećaka, koji su im potrebni za drugi dio ovog projekta, kada će ih crtati ili praviti umanjenje replike od kamena.

"Mladi u Jablanici već rade na izradi umanjenih replika stećaka, a neki od njih su odlučili da ih crtaju, dok učesnici iz Čitluka tek treba da počnu s ovim dijelom projekta", rekao je Halilhodžić.

Istakao je da će sve biti krunisano izložbom u Jablanici i Čitluku, koje bi trebalo da budu organizovane krajem septembra ili početkom oktobra.

Dodao je da pored ovoga u sklopu projekta razmatraju da se obrate opštinama sa smjernicama šta je potrebno učiniti da se ide prema pomirenju i realizaciji više ovakvih projekata.

"Mi imamo u planu da prema općinama pošaljemo smjernice, šta treba da implementiraju, a u vezi je s pomirenjem", naveo je Halilhodžić.

Dodao je da smatraju da bi trebalo da se više ovakvih projekata organizuje, jer su reakcije mladih bile pozitivne, a prema njegovim riječima učesnici su bili očarani prirodom koju su obišli, kao i druženjem s vršnjacima iz druge opštine.

"Smatramo da bi lokalne zajednice trebalo da finansiraju druženja mladih, posebno iz opština u kojima žive pripadnici različitih etničkih grupa", kazao je Halilhodžić.

Naveo je da će na finalnu izložbu pozvati i predstavnike ovih opština, kojima će biti darovani crteži ili replike stećaka.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije