Društvo

Projekat "U potrazi za bogatstvima BiH": Mladi istraživali blag naših gradova

Projekat "U potrazi za bogatstvima BiH": Mladi istraživali blag naših gradova
Foto: N.N. | Raealizovan projekat "U potrazi za bogatstvima BiH": Mladi istraživali blag naših gradova

BANJALUKA - Institut za razvoj mladih i zajednice "Perpetuum mobile" realizovao je projekat "U potrazi za bogatstvima BiH", čiji je cilj bio da putovanjima i zanimljivim i edukativnim radionicama zajedno utiču na izgradnju mira i tolerancije, miran suživot na sudaru kultura te učenje i promovisanje svih bogatstava u Bosni i Hercegovini.

Naime, ovaj projekat je ukupno trajao 16 mjeseci, a za taj period učesnici su obišli ukupno 12 gradova i opština u Bosni i Hercegovini.

"Više od godinu dana zajedno sa mladim ljudima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine vrijedno smo radili na sakupljanju i otkrivanju blaga širom zemlje. Kad kažemo 'blago' mislimo na sve kulturne i istorijske znamenitosti koje imamo s bogatom kulturom i tradicijom. Upravo to bio je glavni fokus projekta", naveli su u Institutu.

Dodaju da su prva aktivnost bile obuke koje su prilagođene metodologiji "Scavenger Hunt" kroz koju su učesnici uz pomoć kreiranog priručnika po istoimenom nazivu aktivno uzeli učešće u projektnim aktivnostima.

Prema njihovim riječima, "Scavenger Hunt" je jedinstvena grupa aktivnosti i interaktivni način otkrivanja i upoznavanja novih mjesta.

"Aktivnost obuhvata potragu za istorijskim znamenitostima, fascinantne istorijske činjenice, legende i priče. Pored toga, ovakvo iskustvo mladima koji su učestvovali u našem lovu na znamenitosti pružilo je priliku da razviju sposobnost orijentacije u prostoru, čitanje karata ili korištenje GPS-a, planiranje vremena, organizaciju rada u timu i vještine prezentacije", objašnjavaju u Institutu "Perpetuum mobile".

Lokacije koje su mladi posjetili bile su Bihać, Prijedor, Višegrad, Trebinje, Mostar, Stolac, Jajce, Banjaluka, Mrkonjić Grad, Travnik, Sarajevo i Prnjavor.

"Učesnici su bili iz pomenutih gradova pa smo ih organizovali u grupe kako bi mogli međusobno da se upoznaju i nauče nešto više o drugim gradovima na način što su mladi iz jednog grada išli na razmjenu u drugi grad i učestvovali u kreiranju video-snimaka za interaktivnu mapu", kazala je Milica Jovičić, PR menadžer Instituta "Perpetuum mobile".

Dodala je da su glavni ciljevi projekta umrežavanje mladih i upoznavanje gradova širom Bosne i Hercegovine te da se kroz zanimljiv i kreativan način prikažu sve ljepote bosanskohercegovačkih gradova.

"Na završnom događaju koji je organizovan u Banjaluci 26. jula predstavljeni su snimljeni video-materijali tokom posjeta, ali i posebno kreirana interaktivna mapa koja je dostupna na linku www.upoznajbih.ba", navela je Jovičićeva.

Pored učesnika događaju su prisustvovali predstavnici IOM-a, USAID-a, ali i Gradske uprave Banjaluka i Turističke organizacije grada Banjaluka.

"Broj direktnih korisnika u okviru projekta je 72, indirektnih više od 25.000, broj posjećenih zajednica je 12, a broj snimljenih lokacija je 120. Takođe, kreirano je više od 180 minuta video-materijala te su učesnici prešli više od 4.770 kilometara", istakla je Jovičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije