Društvo

Promovisan novi broj "Argumenata", uz čitaoce već petnaestu godinu

Promovisan novi broj "Argumenata", uz čitaoce već petnaestu godinu
Foto: N.N. | Promovisan novi broj "Argumenata", uz čitaoce već petnaestu godinu

BANJALUKA - Četrdeset drugi broj "Argumenta", časopisa za politička/društvena pitanja Saveza nezavisnih socijaldemokrata, promovisan je danas u hotelu "Bosna", a o istom su govorili Milan Ljepojević, glavni i odgovorni urednik časopisa, te Franc Sošnja i Saša Mićin, autori tekstova i članovi redakcije.

Ljepojević je istakao da je cilj uredništva ovog časopisa da ostvare saradnju sa brojnim atorima iz stranih zemalja, a časopis je tu ulogu i u ovom broju uspješno obavio. Časopis osim srpskog izlazi i na jednom od svjetskih jezika, zavisno iz koga je govornog područja autor.

"Želim da zahvalim svim autorima koji su objavili svoje radove. Ovaj put su objavljeni radovi ruskih autora na oba jezika, a nama je u cilj da objavljujemo radove i kineskih autora te njemačkih i autora anglo-saksonskog govornog područja. Svi su pozvani na saradnju, a svaki njihov rad će biti objavljen i na srpskom i na njihovom jeziku", izjavio je Ljepojević.

Ljepojević je dodao da je prof. dr Branimir Kuljanin opravdano odsutan, ali da je njegov rad pod nazivom  "Opsada Trećeg Rima", koji se nalazi na početku časopisa, nezaobilazan kao i pažljivo odabrani radovi drugih autora među kojima se nalazi ruska autorka Jelena Ponomjarova s radom objavljenim pod nazivom "Rumunija-89: revolucija ili prevrat", u kojem se ona bavi "raznim obojenim, plišanim, tulipan revolucijama".

"Časopis 'Argumenti' u izdanju SNSD-a za 15 godina koliko izlazi postao je jedan od najzapaženijih časopisa ne samo u Republici Srpskoj i BiH, nego i u regionu, što potvrđuju zastupljeni autori tekstova", izjavio je Milan Ljepojević.

Član redakcije "Argumenata" Saša Mićin predstavio je rad Dušana Prorokovića pod nazivom "Pogled na Išingerov plan za status Kosova i Metohije: Srbija nije Zapadna Njemačka" i podsjetio da je njemački diplomata Volfgang Išinger 2007. godine predstavio plan rješavanja pitanja Kosova i Metohije po principu dvije Njemačke, odnosno da Srbija formalno ne prizna samoproglašeno Kosovo, ali da mu omogući članstvo u UN.

"Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić apsolutno stoje iza tvrdnje da je taj plan neupotrebljiv i neprimjenjiv i sigurno može izazvati samo dodatne probleme", rekao je Mićin.

Član redakcije "Argumenata" Franc Sošnja rekao je da je u početku bilo veliko pitanje da se prikupe radovi koji će biti objavljeni, te da sada pristiže dosta radova, tako da neke moraju ostavljati za naredna izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije