Društvo

Pratite nas na Google news

Promovisan novi broj časopisa "Argumenti"

Promovisan novi broj časopisa "Argumenti"
Foto: Srna | Promovisan novi broj časopisa "Argumenti"
Anja Matarugić

BANJALUKA - Promocija aprilskog izdanja 33. broja naučno-političkog časopisa "Argumenti" održana je u petak u Banjaluci, a novi broj su predstavili Milan Ljepojević, urednik časopisa, i autori tekstova Branimir Kuljanin i Antonije Živković.

"Bavimo se analizom političkih i društvenih odnosa i dajemo odgovore na mnoge aktuelne probleme ne samo u RS, BiH, regionu, već i u Evropi i svijetu", rekao je Ljepojević.

Branimir Kuljanin, profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci, kaže da se svijet sada nalazi u prelomnom trenutku, o čemu govori i njegov rad pod nazivom "Oligarhijska globalizacija i zloupotreba demokratije".

"Budućnost svijeta zavisi od čvrstine rusko-kineskog saveza, koji je vojni, politički i ekonomski", istakao je Kuljanin.

Naglasio je da RS treba da vidi šta se dešava u svijetu da bi znala gdje je njeno mjesto i gdje bi se mogla pozicionirati.

"U politici koju vodi predsjednik RS Milorad Dodik vidim istinski srpsku spoljnopolitičku orijentaciju. Srpski narod pripada velikoj kulturi i civilizaciji koju je stvorila Vizantija. To nasljeđe treba čuvati, ali biti i otvoren za najveće tekovine drugih civilizacija", rekao je on.

Svoje radove u 33. broju "Argumenata", čiji je izdavač SNSD, objavili su i mnogi drugi autori, među kojima je akademik Drago Branković, koji je predstavio temelje enciklopedistike u RS. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije