Društvo

Promovisana aplikacija pristupačnih turističkih mjesta za osobe s invaliditetom

Promovisana aplikacija pristupačnih turističkih mjesta za osobe s invaliditetom
Foto: N.N. | Promovisana aplikacija pristupačnih turističkih mjesta za osobe s invaliditetom

Aplikacija pristupačnih turističkih mjesta za osobe s invaliditetom promovisana je danas u Domu omladine, a nastala je u saradnji Humanitarne organizacije "Partner" s Turističkom organizacijom grada u okviru projekta "Banjaluka - inkluzivna zajednica".

Glavni cilj projekta je da se omogući potpuno ravnopravno i punopravno kretanje osoba s invaliditetom u gradu kroz korištenje javnog prevoza i saobraćajnica po osnovi jednakih mogućnosti s ostalim građanima i time poveća njihova uključenost u zajednicu i korištenje svih resursa.

Olivera Mastikosa, član Humanitarne organizacije "Partner" i koordinator ovog projekta, rekla je da je ideja da kroz projekat učine pristupačnim javni prevoz osobama s invaliditetom.

"Postoji veliki broj autobusa koji su pristupačni, ali se veoma malo koriste, a takođe smo se bavili i pitanjem taksi prevoza za invalide i kako to da poboljšamo", kazala je Mastikosa.

Prema njenim riječima, nakon analize i kampanje koju su sproveli konstatovano je da je neophodan dodatni broj taksija koji bi bili prilagođeni ovim osobama.

"Mislimo da bi dva ili tri auta bila dovoljna kako bismo pokrili sve potrebe dolaska u dnevne centre, na liječenje i, ono što je veoma važno, da imaju ispunjen društveno-socijalni život", pojasnila je Mastikosa.

Dodala je da aplikacija sadrži informacije za građane i turiste s invaliditetom gdje mogu otići i koje je mjesto u gradu pristupačno za njih.

"Puno je mladih s invaliditetom koji su mobilni i putuju često, nebitno da li su iz RS ili inostranstva, bitno je da nam mogu uvijek doći i posjetiti naš lijepi grad", rekla je Mastikosa.

Irena Radojević, direktorica TOBL, istakla je da oni od početka učestvuju u tom projektu i da je aplikacija postavljena na veb-stranicu TOBL.

"Svi koji posjećuju naš sajt mogu doći do informacije, a važno je iz razloga da turisti i osobe s invaliditetom i svi ostali budu upoznati koja su to pristupačna mjesta koja mogu posjetiti", rekla je Radojevićeva.

Milica Gavrić, magistar italijanskog jezika i književnosti, a koja je osoba sa invaliditetom, rekla je da ova aplikacija njoj znači mnogo.

"Ovo će nam dosta olakšati obavljanje svakodnevnih obaveza i jednostavno kretanje i život u gradu", zaključila je Gavrićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije