Društvo

Promovisana druga Forward konferencija

Promovisana druga Forward konferencija
Foto: N.N. | Promovisana druga Forward konferencija

BANJALUKA - U organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionog centra Banja Luka danas je u tržnom centru Delta Planet promovisana druga "Forward" konferencija.

Ovogodišnja "Forward" konferencija će zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona biti emitovana na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske 2. i 3. decembra od 20.10 časova i putem društvenih medija. Konferencija će se baviti temama digitalne transformacije i konceptom pametnih gradova.

"Ove godine u okviru "Forward" konferencije govorimo o digitalnoj transformaciji kao globalnom konceptu, pametnim rješenjima u okviru jedinica lokalne samuoprave u Srpskoj. Ono što je važno je da kao društvo razmišljamo šta dan nakon ove zdravstvene krize i tu IKT industrija može da pokaže svoj puni potencijal", naglasio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

On je dodao da je ova konferencija važna i zbog toga da se pokaže koliko je bilo bitno tokom pandemije virusa korona imati oslonac prije svega na primjeni IKT tehnologija kada je riječ o obrazovnom sistemu, ali i funkcionisanju cjelokupnog društva.

"Zadovoljni smo što se i uslovima globalne pandemije virusa korona osigurao kontinuitet konferencije" istakao je ministar Rajčević.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će u dva dana konferencije biti organizovana četiri panela: Digitalna ekonomija, Digitalna transformacija: izazov ili šansa za razvoj privrede Zapadnog Balkana, Gradovi budućnosti i Projekti za "Grad budućnosti". Gverić je naglasio da će konferencija imati više od 30 učesnika iz Njemačke, Austrije, Izraela, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osnovni cilj je da budu pružene informcije, znanje i podrška kako privatnom tako i javnom sektoru, da se pokaže da su trendovi pozitivni i da se može uspješno nastaviti sa digitalnom transformacijom i uvođenjem pametnih rješenja. Naglasio je da je drugi cilj da se građanima na jednostavan i praktičan način objasni šta znači digitalna transformcija, te šta mogu da očekuju kao poboljšanje svog životnog okruženja koristeći pametna rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije