Društvo

Promovisana knjiga "Korupcija i ekonomski razvoj"

Promovisana knjiga "Korupcija i ekonomski razvoj"
Foto: N.N. | Promovisana knjiga "Korupcija i ekonomski razvoj"

BANJALUKA - Promocija knjige "Korupcija i ekonomski razvoj", čiji su autori Slobodan Radulović i Slavko Karavidić, održana je proteklog vikenda na Univerzitetu PIM u Banjaluci.

Akademik Slavko Karavidić, koautor, o knjizi je govorio vrlo inspirativno i ilustrativno, ističući da je fenomen o kojem je riječ od izuzetne važnosti za razvoj društva, pa u tom smislu treba shvatiti vrijednost ove knjige.

O djelu su govorili i Nikola Vojvodić, profesor Ekonomskog fakulteta PIM univerziteta, i Ostoja Barašin, profesor sociologije.

Vojvodić je kroz svoj prikaz knjige istakao da su autori vrlo argumentovano empirijskim istraživanjem i analizom konkretnih slučajeva korupcije nedvosmisleno dokazali da korupcija na našim prostorima predstavlja ogromnu štetu po ekonomiju društva.

Prema njegovom mišljenju, ova knjiga predstavlja ogroman doprinos razumijevanju pojma korupcije, a posebno je naglašena nepopravljiva šteta za ekonomski razvoj zemlje.

Barašin je istakao da, sociološki posmatrano, korupciju treba shvatiti kao, ne samo društveno štetnu pojavu, nego i ekonomski razornu pojavu.

"Uostalom, višedecenijsko siromaštvo u kojem živimo i kontinuirani trend iseljavanja radno sposobnog stanovništva potvrđuje tezu autora ove monografije da nemamo više vremena za razmišljanje da li se treba suprotstaviti korupciji. Ekonomska sloboda stvara bogatstvo, a bogatstvo privlači više lopova i političkih parazita, čija pohlepa, zatim, uništava ekonomsku slobodu. Kažu da neznanje nije opasno dok se ne počne koristiti, ali i znanje koje se zloupotrebljava još je opasnije. Korupcija je, najvećim dijelom, zloupotreba znanja. Nažalost, u javnom sektoru imamo veliki broj onih koji koriste neznanje, a ništa manje je i onih koji zloupotrebljavaju znanje. Kada se suočimo s ovakvom stvarnošću, imamo idealan ambijent za procvat korupcije", kazao je Barašin.

Ova knjiga je drugi značajan projekat Univerziteta PIM. Prije ove, predstavljena je i knjiga "Mobing" autorke Aleksandre Vuković, takođe profesorice ovog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije