Društvo

Promovisana poštanska marka povodom jubileja Banskog dvora

Promovisana poštanska marka povodom jubileja Banskog dvora
Foto: Vladimir Stojaković | Promovisana poštanska marka povodom jubileja Banskog dvora

BANJALUKA - Povodom 85. godišnjice od osnivanja Kulturnog centra Banski dvor, zdanja koje je tokom burne istorije od Vrbaske banovine do danas služilo u razne svrhe, a koje je najviše doprinijelo kulturi banjalučke regije i šire, "Pošte Srpske" predstavile su poštansku markicu na kojoj se našla velelepna zadužbina nekadašnje Kraljevine Jugoslavije i bana Svetislava - Tise Milosavljevića.

U Crvenom salonu Banskog dvora, Jasminka Krivokuća, direktorica "Pošta Srpske", čestitala je danas jubilej Mladenu Matoviću, direktoru Kulturnog centra Banski dvor, i tom prilikom uručila mu blok poštanskih markica sa motivom zgrade institucije kojom rukovodi.

Markica, čiji dizajn potpisuje Božidar Došenović, glavni dizajner u "Poštama Srpske", izdata je u tiražu od 10.000 primjeraka, a vrijednost iste je 0,90 KM. Inače, poštansku marku prati i prigodan koverat, takođe sa motivom Banskog dvora.

"Drago mi je da su 'Pošte Srpske' prepoznale značaj Banskog dvora za grad Banjaluku, za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, i što smo danas dočekali ovaj divan dan da naš 85. rođendan proslavimo uz našu poštansku markicu", kazao je Matović.

Prisutnima u Crvenom salonu obratila se i Jasminka Krivokuća, izrazivši zadovoljstvo u ime "Pošta Srpske", jer su ovim gestom doprinijeli proslavi Kulturnog centra Banski dvor.

"Osamdeset pet godina postojanja Banskog dvora je nešto impozantno kako za Banjaluku, tako i za Republiku Srpsku. Kao što vam je poznato, 'Pošte Srpske' obilježavaju značajne istorijske i datume vezane za kulturne preobražaje. Ti datumi obilježavaju se kroz objavljivanje prigodnih poštanskih markica koje ostaju kao trajna vrijednost", istakla je Krivokuća. Navela je i to da je sa druge strane ovdje riječ o našim malim ambasadorima koji putuju po čitavom svijetu i šalju poruku šta se to dešava u Republici Srpskoj.

Podrška Addico grupacije Banskom dvoru

Pored toga što je u saradnji sa "Poštama Srpske", predstavnicima Kulturnog centra Banski dvor uručena poštanska markica, oni su danas potpisali i ugovor o saradnji sa Addiko bankom a.d. Banjaluka.

Ugovor su na 85. rođendan ove značajne kulturne ustanove potpisali Mario Ivanković, direktor Addiko banke a.d. Banjaluka, i Mladen Matović, direktor Kulturnog centra Banski dvor.

"Addiko banka nastoji institucijama kulture, ali i u široj javnosti, postati sinonim za instituciju koja podržava različite aspekte kulturnog djelovanja. To je pravac koji je Addiko grupacija u cjelini prepoznala kao primarni fokus djelovanja u lokalnim zajednicama", istakao je Ivanković.

Drugi potpisnik ugovora, Mladen Matović, naveo je da podrška Addiko banke predstavlja istinski vjetar u leđa novom konceptu rada Banskog dvora i da će značajno pomoći pri organizaciji reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije