Društvo

Prosvjetari USK novu školsku godinu počeće generalnim štrajkom

Prosvjetari USK novu školsku godinu počeće generalnim štrajkom
Foto: Ilustracija | Prosvjetari USK movu školsku godinu počeće generalnim štrajkom

BIHAĆ - Sindikati koji okupljaju prosvjetne radnike na području Unsko-sanskog kantona donijeli su odluku o organizaciji generalnog štrajka, koji će započeti 2. septembra 2019. godine, s početkom nove školske godine.

Ovakva obavijest upućena je na adresu Ministarstva obrazovanja USK, a podsjećamo da su u protekli ponedjeljak prosvjetni radnici s područja Unsko-sanskog kantona održali protestni skup na gradskom trgu u Bihaću te njime iskazali nezadovoljstvo zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora od strane Vlade USK.

Također, ovom prilikom ocijenjen je neprihvatljivim izvještaj komisije koju je oformilo Ministarstvo obrazovanja USK i koja je, nakon snimanja situacije u ovdašnjem obrazovanju, predložila otpuštanje oko 300 radnika, koji su tehnološki višak. Predstavnici sindikata kažu kako ništa od ranije dogovorenog Vlada nije ispoštovala, čime je nastavljeno kršenje svih ranije postignutih dogovora koji se odnose na povećanje ličnih dohodaka prosvjetarima i njihovo izjednačavanja s ostalim budžetskim korisnicima. Premijer USK Mustafa Ružnić optužio je ranije sindikate prosvjetnih radnika da su bili nijemi svjedoci urušavanja obrazovanja u posljednjih desetak godina u ovom kantonu, koje se ogleda u konstantnom smanjenju broja učenika i povećanju troškova u ovoj društvenoj djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije