Društvo

Pratite nas na Google news

Prosvjetari u Bihaću zaprijetili generalnim štrajkom

Prosvjetari u Bihaću zaprijetili generalnim štrajkom
Foto: N.N. | Prosvjetari u Bihaću zaprijetili generalnim štrajkom
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Prosvjetni radnici s područja Unsko-sanskog kantona danas su održali protestni skup na gradskom trgu u Bihaću te njime iskazali nezadovoljstvo zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora od strane Vlade USK.

Također, ovom prilikom ocijenjen je neprihvatljivim izvještaj komisije koju je oformilo Ministarstvo obrazovanja USK i koja je, nakon snimanja situacije u ovdašnjem obrazovanju, predložila otpuštanje oko 300 radnika koji su tehnološki višak.

Predstavnici sindikata kažu kako ništa od ranije dogovorenog Vlada nije ispoštovala, čime je nastavljeno kršenje svih ranije postignutih dogovora.

"Imali smo čvrsta obećanja premijera, ministara finansija, obrazovanja i pravosuđa, da će u budžetu za ovu godinu biti ispoštovan naš kolektivni ugovor i da će biti izrađeni pravilnici koji regulišu oblast obrazovanja. Ništa od toga nije ispoštovano", kazala je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u osnovnom obrazovanju USK. Ona je podsjetila kako je osnovni uslov koji su tražili bio taj da im se osnovica za obračun plata izniveliše s ličnim dohocima kod ostalih budžetskih korisnika, što je ugrađeno u kolektivni ugovor.

Ovom prilikom navedeno je kako će protiv odgovornih u kantonalnoj vladi biti podnesene sudske tužbe.

Podršku ovdašnjim prosvjetarima pružio je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović, te najavio kako nastava neće početi u septembru ukoliko Vlada ne ispuni obećanja i ne promijeni odnos prema zaposlenima u obrazovanju.

"Današnji skup je prilika da se odazovu pozivu za nove razgovore i pregovore, te da zajedno nađemo zadovoljavajuće rješenje za sve. U protivnom, nastava u USK u narednoj školskoj godini neće početi prema planu i programu, dakle prosvjetni radnici će u generalni štrajk",  istakao je juče Šatorović.

Također, na održanom skupu istaknuto je nezadovoljstvo i odlukom Vlade USK o zatvaranju određenog broja područnih škola, te je istaknuto kako će to značajno otežati proces obrazovanja za učenike koji putuju i njihove roditelje.

 

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije