Društvo

Prosvjetari u Unsko-sanskom kantonu razjedinjeni

Prosvjetari u Unsko-sanskom kantonu razjedinjeni
Foto: N.N. | Prosvjetari u Unsko-sanskom kantonu razjedinjeni

BIHAĆ - Na području Unsko-sanskog kantona traje štrajk prosvjetnih radnika, iako se iz dana u dan pokazuje njihova sve veća razjedinjenost u borbi za svoja prava.

U štrajku nije šest osnovnih škola - četiri u Velikoj Kladuši, te po jedna u Sanskom Mostu i Cazinu, a obustavu rada ne poštuju ni uposlenici Druge srednje škole u Cazinu.

Također, dosta je školskih ustanova u kojima je jedan broj radnika u štrajku, dok ostali nisu. Prema podacima Štrajkačkog odbora, odluku o štrajku ne poštuje 13 posto uposlenika u osnovnom obrazovanju, a u srednjem 59 radnika ili procentualno nešto više od šest posto, iako se pretpostavlja kako je taj broj i veći.

"Zakon kaže da svaki radnik pojedinačno odlučuje da li će ići u štrajk ili neće, te da ga niti jedan poslodavac ne može spriječiti niti natjerati da odustane od štrajka. Ono što je sigurno je da je ogromna većina prosvjetnih radnika ispoštovala odluku o štrajku i nadamo se da će tako ostati sve do postizanja nekog dogovora", istakla je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja USK.

U sindikatima prosvjete kažu kako dosad nisu dobili poziv od Vlade USK da sjednu za pregovarački sto i pokušaju postići kompromis.

Također, optužuju direktore pojedinih školskih ustanova u Unsko-sanskom kantonu da vrše mobing nad zaposlenicima i traže od njih da se potpisima izjasne o tome da li su za generalni štrajk.

Navode da se radi o direktnom kršenju radničkih prava i pokušaju da se onemogući legalna sindikalna borba. Saopštenjem se oglasila i Vlada USK, istakavši kako je tokom ove godine prosvjetnim radnicima, po više osnova, isplatila dugovanja iz proteklog perioda u iznosu većem od pet miliona maraka, dok su ostale obaveze namjeravali izmiriti u zakonskom roku.

Navode kako su od maja ove godine radnicima u obrazovanju povećali plate te planirali njihovo novo povećanje. Iz sindikata kao glavne razloge za štrajk ističu nepoštivanje Kolektivnog ugovora, kao i to što lični dohoci prosvjetara nisu izjednačeni s primanjima ostalih budžetskih korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije