Društvo

Prosvjeti, zdravstvu i pravosuđu u Srpskoj veće plate

Prosvjeti, zdravstvu i pravosuđu u Srpskoj veće plate
Foto: Ustupljena fotografija | Prosvjeti, zdravstvu i pravosuđu u Srpskoj veće plate

BANJALUKA - Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS, Sindikat pravosuđa RS i Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS potpisali su danas sa resornim ministarstvima Odluku o povećanju cijene rada za zaposlene sa 100 na 110 KM.

I ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, po ovlašćenju Vlade RS u ime predsjednika Vlade RS, i predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Nikola Crnčević potpisali su Odluku o utvrđivanju cijene rada za sva zaposlena lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, kojom se cijena rada povećava sa 145 na 159,50 KM. 

Ova odluka, kako navode iz Ministarstava, primjenjivaće se za obračun majske plate. 

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je da je ovo veliki dan za zaposlene u oblasti prosvjete i kulture RS. Naglasila je da već početkom narednog mjeseca zaposleni u obrazovanju i kulturi mogu da očekuju primanja uvećana za 10 odsto.

"Ovo je pozitivan trend kontinuiteta rada Vlade RS u smislu povećanja plata u oblasti obrazovanja i kulture", rekla je Trivićeva.

Istakla je da je povećanje od 10 odsto veliki rezultat i resornih ministarstava i Vlade Srpske u cijelosti, koja, kako je naglasila, prepoznaje zašto je važno u resoru obrazovanja i kulture poštovati svačiji rad i raditi na dignitetu zaposlenih.

"Nastavljamo da poboljšavamo materijalni status radnika u oblasti obrazovanja, nauke i kulture. U narednom periodu očekujemo da budu ispunjeni naši zahtjevi u vezi s ujednačavanjem platnih koeficijenata s ostalim korisnicima budžeta i da posebno iskažemo naknade za topli obrok i regres na već postojeće stanje, odnosno na već postojeće koeficijente", rekao je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić.

Odluku koja donosi povećanje plata za 10 odsto za radnike u pravosuđu danas su potpisali ministar pravde RS Anton Kasipović i predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović. 

"Zadovoljan sam što smo uspjeli da se dogovorimo i nadam se da ćemo do kraja ove godine uspjeti da dodatno povećamo plate u pravosuđu", rekao je ministar.

Petrović je naglasio da je važno da materijalni status zaposlenih u pravosuđu bude poboljšan.

"Ostaje otvoreno pitanje koje se odnosi na topli obrok i isplatu regresa i nadam se da će što prije biti riješeno", dodao je on.

S druge strane, iz MUPa RS danas je saopšteno da delegacija MUPa nije postigla saglasnost sa predstavnicima Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS o zaključku Vlade RS, a u vezi sa povećanjem cijene rada sa 100 na 110 KM.

"S obzirom na navedeno, Ministarstvo će predložiti Ekonomskosocijalnom savjetu RS da predloži Vladi RS da donese odluku o uvećanju cijene rada za zaposlene u MUPu", poručili su iz MUPa.

Sindikat uprave Republike Srpske ne odustaje od zahtjeva za isplatu toplog obroka i regresa, zbog čega su odbili prijedlog Vlade o povećanju plata.

"Odbili smo prijedlog da čistačica ima povećanje od 60 KM, a pomoćnik ministra za više od 300 KM", rekao je danas predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije