Društvo

Protest Bišćana: Taoci smo migrantske krize

Protest Bišćana: Taoci smo migrantske krize
Foto: N.N. | Protest Bišćana: Taoci smo migrantske krize

BIHAĆ - Oko dvije stotine Bišćana danas se u jutarnjim satima okupilo na lokalitetu Đačkog doma u naselju Borići, gdje se već nekoliko mjeseci nalazi prihvatni centar za migrante, a pretpostavlja se kako su kiša i nešto hladnije vrijeme uticali na nešto slabiji odziv građana.

Zahtijevaju da ilegalni migranati koji borave u tom gradu budu izmješteni i da se spriječi njihov dalji dolazak na prostor Unsko-sanskog kantona, te su zbog toga organizovali proteste u danima proteklog vikenda.

Oni su danas određeno vrijeme proveli pred ulazom u prihvatni centar, na čijem ulazu su bile snažne policijske snage, a skup je okončan bez incidenata.

"Ovo je sramota i bruka šta se radi. Koliko su samo novca uzeli da navodno riješe migrantsku krizu i nisu ništa uradili, već sve migrante šalju u Bihać. Pa ne mogu naši građani biti taoci cijele ove situacije, neka svi ravnomjeno ponesu breme ove krize", istakao je Iso Mujanović, jedan od organizatora protesta.

U subotu su na centralnom trgu u ovom gradu održani mnogo masovniji protesti, na kojima se okupilo više hiljada Bišćana. Tom prilikom građani su na nekoliko sati blokirali putni pravac koji Bihać spaja sa Sarajevom, kao i autobsku stanicu, kako bi na taj način blokirali dolazak autobusa koji dovoze migrante.

Teže posljedice su spriječene tako što je policija autobuse s migrantima zaustavljala prije ulaska u grad, a oni su potom u Bihać stizali zaobilaznim putevima.

Prema riječima gradskog vijećnika Seja Ramića, koji je na čelu ovih protesta, organizatori su nevladina udruženja i organizacije iz Bihaća. On je istakao kako se od MUP-a USK traži da u roku od 48 sati u potpunosti zaustavi dolazak migranata na područje Unsko-sanskog kantona.

"Pored toga, dali smo rok od pet dana Vijeću ministara i Ministarstvu sigurnosti BiH da u koordinaciji s Vladom USK i gradom Bihaćem izmjeste sve migrante iz Đačkog doma na neku lokaciju van grada. Od vlasti tražimo da nas zaštite na zakonski način, a prvo što je potrebno uraditi jeste da se proglasi vanredno stanje. Mi ćemo intenzivno raditi na tome da se spriječi dalji dokazak migranata u grad", rekao je Ramić. On je još jednom ponovio kako građani Bihaća nemaju ništa protiv migranata, ali traže da ih izmjeste van područja grada i da se ograniči njihovo kretanje.

Ramić kaže kako je za građane neprihvatljiva i tvornica "Bira", koja se pominje kao potencijalna lokacija za izmještanje migranata. "Neka se odredi neka druga lokacija van grada, kasarna 'Željava', na primjer. Objekat 'Bire' ne dolazi u obzir, jer je u gradu. Neki roditelji čak razmišljaju da prestanu slati svoju djecu u školu jer se plaše za njihovu sigurnost", kaže on.

Dodao je kako će se protesti nastaviti u ponedjeljak na Gradskom trgu u 18 sati.

Inače, ovo su u posljednja dva mjeseca drugi protesti građana Bihaća zbog migrantske krize, koja se u posljednje vrijeme značajno komplikuje.

Dolaskom jeseni i hladnijih dana značajno je povećan broj krivičnih djela čiji su počinioci migranti, a među građanima je zavladao strah. Sem toga, u posljednjih nekoliko sedmica sve je više ilegalnih stranih državljana koji stižu na ove prostore, a prema informacijama iz policije, ponekad ih više od stotinu dođe u samo jednom danu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije