Društvo

Pratite nas na Google news

Protest novinara u Banjaluci: Nećemo nijemo posmatrati kako se ugrožavaju medijske slobode

Protest novinara u Banjaluci: Nećemo nijemo posmatrati kako se ugrožavaju medijske slobode
Foto: Jelena Đurđević | Protest novinara u Banjaluci: Nećemo nijemo posmatrati kako se ugrožavaju medijske slobode
Dejan Šajinović

BANJALUKA - Novinari neće nijemo posmatrati kako se ugrožavaju medijske slobode i nekažnjeno napadaju novinari, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka na protestnom okupljanju ispred prostorija Kluba.

On i novinar Vladimir Kovačević su pozvali novi saziv Narodne skupštine RS da usvoji izmjene Krivičnog zakona RS po kojem bi napad na novinare bio napad na službeno lice, što bi značilo veće kazne i brže procesuiranje napadača.

Kovačević je izrazio sumnju da će slučaj pokušaja njegovog ubistva biti riješen i dodao sa su policajci, koji žele da se slučaj riješi, naišli na zid.

Kovačević i Vukelić su ukazali na to da nije raspisana međunarodna potjernica za drugim napadačem iako se zna da je on van zemlje što, kako kažu, ukazuje na sumnju da li se slučaj rješava.

Kovačević je rekao da nastavlja raditi svoj posao i da se ne boji, ali da se okreće oko sebe kada naveče ide kući.

Novinari su se danas okupili na protestu ispred prostorija Kluba novinara Banjaluka na kojem traže da se do kraja rasvijetli slučaj napada na novinara Vladimira Kovačevića 26. avgusta.

Istraga još uvijek traje, a jedan osumnjičeni je uhapšen i nalazi se u pritvoru, dok je drugo lice koje se sumnjiči za napad i dalje nedostupno organima pravde.

Podrška kolegama od Društva novinara BiH

Društvo novinara BiH dalo je punu podršku kolegama koje su se okupile danas u Banjaluci kako bi još jednom izrazile podršku novinaru BNTV Vladimiru Kovačeviću, koji je 26. avgusta bio žrtva brutalnog napada metalnim palicama u Banjaluci.

"Smatramo nedopustivim da slučaj napada na kolegu Kovačevića nije riješen ni dva mjeseca od napada koji se dogodio nakon što je obavio radni zadatak na protestima 'Pravda za Davida'", navedeno je u pismu podrške banjalučkim kolegama.

Iz Društva novinara su ukazali da nerješavanje ovog, jednog u nizu slučajeva napada na novinare u BiH ne samo da još jednom dovodi u pitanje kredibilitet institucija za provođenje zakona u Republici Srpskoj i BiH u cjelini, već izaziva opravdanju sumnju da li ove institucije zaista žele riješiti slučaj koji se zbog svoje brutalnosti može okarakterizirati i kao pokušaj ubistva.

Podsjećaju da je Društvo novinara upravo podržalo globalnu akciju Međunarodne federacije novinara (IFJ) za okončanje nekažnjivosti za zločine protiv novinara. Kampanja ima za cilj da vlade postanu odgovorne za evidenciju u borbi protiv nekažnjivosti i da osude sva krivična djela nad novinarima koja ostaju nekažnjena. (Fena)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije