Društvo

Pratite nas na Google news

Protest novinara u Sarajevu: Nikad nije bila teža situacija

Protest novinara u Sarajevu: Nikad nije bila teža situacija
Foto: N.N. | Protest novinara u Sarajevu: Nikad nije bila teža situacija
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Novinari su se okupili ispred prostorija Fudbalskog kluba Sarajevo u Sarajevu kako bi održali protest zbog ugroženosti profesije.

Razlog  za protest je prvenstveno napad na redakciju portala radiosarajevo.ba, ali to nije jedini slučaj. Novinari su saglasni da nikada nije bila teža situacija kad je u pitanju njihov rad, da su svakodnevno izloženi pritiscima, uz dodatni i veliki problem, koji je finansijske prirode.

Novinar Zija Dizdarević kazao je danas da su novinari uvijek imali problema, a da je ovo jedna nova dimenzija, nova cenzura, prisilna cenzura, jer se sada od novinara traži da skidaju tekstove koje su već napisali pod prijetnjom fizičkog napada.

"Šta bi tek bilo novinarama u ovom gradu i u ovoj zemlji da ovdje nema toliki broj međunarodnih organizacija i ambasada", rekao je Dizdarević.

Ono što novinari traže je izmjena Zakona o krivičnom postupku, da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice, da se na neki način stane u zaštitu profesije i da se omogući neometani rad novinara.

Faruk Vele, član uređivačkog kolegija radiosarajevo.ba, zahvalio je danas kolegama zbog pružene podrške.

"Znate svi šta se desilo. Napad na portal je samo povod, ne i razlog našeg okupljanja. Ovdje smo da iskažemo podršku svim kolegama, u Mostaru, Banjaluci, Sarajevu, bilo gdje u BiH. Pružamo podrški Vladi Kovačeviću, Gordani Katani, svi su oni proteklih mjeseci bili žrtve napada. Ono što mi tražimo jeste izmjena Zakona o krivičnom postupku i da se konačno na pravi način riješi ovaj problem", rekao je Vele.

Okupljeni novinari su krenuli prema Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Nakon toga će otići ispred zgrade Parlamentarne skupštinu BiH. Ovim protestom novinari šalju jasnu poruku da se što prije zaustave napadi na njih i da se svaki napad na novinara tretira kao napad na službeno lice.

Protestu prisustvuje i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i bivši parlamentarac.

On kaže da je tu kao građanin i da ga čudi što nema političara i parlamentaraca.

Napadi na novinare ne prestaju, a najnoviji slučaj desio se jutros, kada su u Sarajevu osvanuli uvredljivi grafiti "Novinari crvi" i "Giornalisti terroristi".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije