Društvo

Protest radnika zeničke "Željezare": Traže uvezivanje staža

Protest radnika zeničke "Željezare": Traže uvezivanje staža
Foto: Anadolija | Protest radnika zeničke "Željezare": Traže uvezivanje staža

ZENICA - Okupljeni na protestima ispred direkcije "Željezare" Zenica danas su zatražili uvezivanje radnog staža za 51 radnika i ubrzavanje prodaje imovine preduzeća.

Predsjednik Sindikata radnika "Željezare" Avdija Halilović rekao je da na računu nekadašnjeg zeničkog giganta nema dovoljno novca od prodaje imovine da bi se uvezao staž za sve radnike.

On je dodao da su zahtjevi isti od prošle godine, kada su bili na protestima i kada je izvršena uplata zaostalih plata i otpremnina, a fokus je bio na uvezivanju staža za preostale radnike.

Halilović je istakao da radnike brinu obećanja koja federalna Vlada i ministarstvo daju od oktobra prošle godine da će biti uplaćen radni staž.

"Obećali su da će se uplatiti staž za 74 radnika, pa smo mi od sredstava koja smo imali od prodaje imovine uplatili za 11 onih koji su trebali da izgube svoja prava. Preostala sredstva nisu dovoljna da se i ostalima uveže staž, a to treba učiniti za još 51 radnika", naveo je Halilović.

On je rekao da su dobili uvjeravanja da će sredstva biti uplaćena odmah nakon usvajanja budžeta Federacije BiH, prenose federalni mediji.

Halilović navodi da je sredstva za uvezivanje radnog staža dobilo desetak firmi, pa i one u kojima federalna Vlada ima malo ili nema učešća, dok "Željezara", u kojoj je učešće federalne vlade 100 odsto, još nije došla na red.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije