Društvo

Protest zbog šokantnih fotografija iz Zavoda "Pazarić"

Protest zbog šokantnih fotografija iz Zavoda "Pazarić"
Foto: N.N. | Protest zbog šokantnih fotografija iz Zavoda "Pazarić"

SARAJEVO - Nekoliko stotina građana okupilo se danas ispred sjedista Vlade FBiH u znak protesta zbog strašnih fotografija koje su se juče pojavile u medijima.

Poslanike u Predstavničkom domu FBiH je o fotografijama obavijestila Sabina Čudić iz Nase stranke. Na fotografijama i video snimcima koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje,

Građani koji protestuju traže ostavke Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda u Pazariću.

Jake policijske snage obezbjeđuju zgradu, a u ovom momentu za saobraćaj je zatvorena ulica Hamdije Čemerlića u Sarajevu u naselju Pofalici.

Demonstranti uzvikuju "vežite nas", " državo srami se", "nije kriv Pazaric, kriva je država i vlada", te pozivaju članove Vlade da izađu napolje.

Demonstranti u znak protesta zvižde na one koji izlaze ili ulaze u zgradu u kojoj je sjedište Vlade FBiH, te uzvikuju "pravda", "ubice"...

Policija gura demonstrsnte, a ostali uzvikuju "skidaj ruke s njega", nazivajući policajce pogrdnim imenima.

Takođe, demonstranti uzvikuju "Fadile napolje, napolje", a premijera FBiH Fadila Novalića pozivaju da izađe i majke djece sa poteskoćama u razvoju.

Bh. glumica Mona Muratović, takođe sa djetetom drži transparent.

Jedan od ogranizatora kaže da demonstranti traže ostavke Nadzornog i Upravnog odbora, traže izmjenu Pravilnika o sistematizaciji u Zavodu "Pazarić".

Traže i izmjenu Zakona o obrazovanju u cilju boljih prava djece sa problemima u razvoju, kao i obraćanje premijera građanima. Poručuju da ovi zahtjevi nemaju nista ni sa jednom političkom strankom.

Grupa gradjana ušla je na sastanak u Vladu FBiH, te se očekuje da ostale obavijeste o rezultatima razgovora. Predstavnici građana tražili su da svi mediji uđu na sastanak, ali je policija dozvolila ulazak ekipi N1. Ipak ,rečeno je da je N1 ostao na recepciji, te da neće da ih puste.

Jedan od demonstranata kazao je da su svi zahtjevi na protokolu i da je sve na spremnio, sad se čeka obraćanje premijera.

Ipak, nakon pola sata predstavnici demonstranata su izašli i rekli da ih niko nije primio i da ih neće niko ni primiti.

Dodali su da, nakon što su čekali okruženi specijalcima nisu ni primljeni na razgovor. Predstavnici du dodali da su ih pustili samo kako bi demostrantima "zamazali oči".

Demonstranti su uzvikivali "SDA lopovi" i dodali da je Novalić "na sastanku u centrali SDA".

Najavili su proteste opet za sutra na koje su pozvali sve iz Sarajeva.

Na proteste u Sarajevu stigao je i Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NS RS. Kaže da će uvijek podržati proteste kada se radi o napravdi.  

Povezana vijest:

Šokantni snimci iz Zavoda "Pazarić": Vezuju djecu za krevete i radijatore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije