Društvo

Protesti prosvjetnih radnika u Sarajevu

Protesti prosvjetnih radnika u Sarajevu
Foto: Ilustracija, Arhiva | Protesti prosvjetnih radnika u Sarajevu
Srna

SARAJEVO - Prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju sa područja Kantona Sarajevo najavili su za danas proteste ispred zgrade kantonalne Vlade i traže povećanje osnovice za obračun plate u visini od 330 KM, kao i poboljšanje njihovog ekonomsko-materijalnog statusa.

Na protestima se očekuje od 500 do 1.000 članova sindikata, kao i podrška prosvjetnih radnika iz drugih kantona i radnika u srednjim školama.

Prosvjetni radnici održali su proteste i 8. maja na kojima su tražili obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja, zaustavljanje krivih reformi, pedagoške standarde, ulaganje u obrazovnu reformu i poštivanje potpisanog kolektivnog ugovora.

U međuvremenu, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je nove standarde koji predstavljaju svojevrsno kompromisno rješenje i koji su poboljšali prava djece i prosvjetnih radnika, prenose federalni mediji.

"Došlo je do revizije nastavnih planova i programa, učenici su rasterećeni 20 odsto, a Vlada je 7. maja donijela zaključke i obavezala se da će poštovati kolektivni ugovor. Do pregovora nije došlo ni nakon četiri obraćanja Vladi Kantona Sarajevo", rekao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro.

Resorni ministar izjavio je ranije da je Vlada spremna da prosvjetarima da osnovicu od 305, a ne 330 KM, kako oni zahtijevaju.

Predstavnici Sindikata najavili su nove proteste ukoliko današnje okupljanje ne bude donijelo željene rezultate.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije