Društvo

Pratite nas na Google news

Protesti prosvjetnih radnika u Sarajevu

Protesti prosvjetnih radnika u Sarajevu
Foto: Ilustracija, Arhiva | Protesti prosvjetnih radnika u Sarajevu
Srna

SARAJEVO - Prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju sa područja Kantona Sarajevo najavili su za danas proteste ispred zgrade kantonalne Vlade i traže povećanje osnovice za obračun plate u visini od 330 KM, kao i poboljšanje njihovog ekonomsko-materijalnog statusa.

Na protestima se očekuje od 500 do 1.000 članova sindikata, kao i podrška prosvjetnih radnika iz drugih kantona i radnika u srednjim školama.

Prosvjetni radnici održali su proteste i 8. maja na kojima su tražili obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja, zaustavljanje krivih reformi, pedagoške standarde, ulaganje u obrazovnu reformu i poštivanje potpisanog kolektivnog ugovora.

U međuvremenu, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je nove standarde koji predstavljaju svojevrsno kompromisno rješenje i koji su poboljšali prava djece i prosvjetnih radnika, prenose federalni mediji.

"Došlo je do revizije nastavnih planova i programa, učenici su rasterećeni 20 odsto, a Vlada je 7. maja donijela zaključke i obavezala se da će poštovati kolektivni ugovor. Do pregovora nije došlo ni nakon četiri obraćanja Vladi Kantona Sarajevo", rekao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro.

Resorni ministar izjavio je ranije da je Vlada spremna da prosvjetarima da osnovicu od 305, a ne 330 KM, kako oni zahtijevaju.

Predstavnici Sindikata najavili su nove proteste ukoliko današnje okupljanje ne bude donijelo željene rezultate.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije