Društvo

Protestom traže čist vazduh u Lukavcu

Protestom traže čist vazduh u Lukavcu
Foto: N.N. | Protestom traže čist vazduh u Lukavcu

LUKAVAC - Nekoliko stotina građana Lukavca danas je održalo mirni protest pod nazivom "Pravo na zdrav okoliš", a traže od nadležnih da se počne rješavati problem zagađenog okoliša u toj lokalnoj zajednici ili će poduzeti određene mjere.

"Po mjerenju, koncetracija otrovnih čestica u zraku u Lukavcu ovih dana prešla je 200 mikrograma po metru kubnom. U svijetu se takva mjerenja proglašavaju alarmantnim stanjem i takva situacija će biti još dugo", tvrdi Abdel Đozić, profesor Tehnološkog fakulteta Tuzla.

"Struka se ovdje ne pita ništa. Po silnim ministarstvima i agencijama mi imamo ljude koji se zaista ne razumiju u zaštitu okoliša. Ne znaju čak razliku između ekologije i zaštite okoliša. Druga stvar je jedan indolentan odnos kada je u pitanju zaštita okoliša cijele FBiH, jer umjesto da sistem služi za zaštitu okoliša i ljudi, mi iz godine u godinu imamo samo gore stanje", rekao je Đozić.

Adem Mahovkić, član Foruma za zaštitu okoliša, rekao je da je ovaj forum donio niz zaključaka koje će dostaviti na brojne adrese. Zaključcima je utvrđeno da su najveći zagađivači zraka, vode i tla stacionari operateri, odnosno GIKIL, "Sisecam soda" i Frabrika cementa Lukavac.

"Mi tražimo da se uspostavi mjerenje, da imamo uporedne vrijednosti, da se nabave tri mjerne stanice koje mogu mjeriti benzol i druge opasne materije koje ispuštaju operateri. Dalje, ti operateri imaju svoja interna mjerenja koja nisu dostupna građanima. Tražimo da ta mjerenja budu dostupna", rekao je Mahovkić i dodao da Forum od nadležnih institucija traži da preuzme zakonske mjere i pozove na odgovornost menadžment pomenutih fabrika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije