Društvo

Protestom traže krivca za ekološku katastrofu u Spreči

Protestom traže krivca za ekološku katastrofu u Spreči
Foto: N.N. | Protestom traže krivca za ekološku katastrofu u Spreči

DOBOJ - Sportsko-ribolovno udruženje "Bosna" Doboj u subotu organizuje mirne proteste u dobojskom naselju Poljice kako bi skrenulo pažnju javnosti da oni koji su odgovorni za akcident u rijeci Spreči moraju snositi posljedice, potvrdio je Ratko Bogdanović, predsjednik ovog udruženja.

Dodao je da su na okupljanje pozvali sve ribolovce iz okolnih društava te da će protest održati zbog ispuštanja otrovnih supstanci u korito rijeke Spreče, što je prouzrokovalo trovanje i pomor ribljih vrsta.

"Protestom želimo da poručimo da se to više ne može raditi, da nam ne mogu trovati ribu kada se njima prohtije i vodu i okolinu", naglasio je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, ribari su nezadovoljni i radom nadležnih organa, te smatraju da se nisu dovoljno angažovali u radu, odnosno nisu uradili ništa.

"Veliki dio zemljišta je poplavljen kada se Spreča izlila. Građani više vodu ne mogu koristiti za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i napajanje stoke. Zadesila nas je velika ekološka katastrofa", kazao je Bogadnović i dodao da se po poljoprivrednom zemljištu nalaze teški metali, koji uništavaju usjeve i zagađuju njive.

Darko Mitrović, član Upravnog odbora Ribarskog saveza RS, rekao je da će na miran način ukazati na još jedan u nizu totalnih pomora ribe i ubistvo rijeke Spreče, koja pripada svim građanima i koju treba ostaviti budućim naraštajima.

"Još nemamo odgovor od nadležnih. Analize se još čekaju, a iz fabrike "Sisaecam soda" Lukavac su nam se izvinili kao da to može riješiti štetu koja je pričinjena", kazao je Mitrović.

U fabrici "Sisaecam soda" iz opštine Lukavac 27. aprila pukao je nasip, pa je istekla veća količina tečnosti s odlagališta taloga "Bijelo more", koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije