Društvo

Protestovali radnici u zdravstvu: Došli smo do dna

Protestovali radnici u zdravstvu: Došli smo do dna
Foto: Nataša Tadić | Protestovali radnici u zdravstvu: Došli smo do dna

TUZLA - Oko 1.000 uposlenika u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu su danas u Tuzli održali miran protest i šetnju kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Kako su kazali, traže da im se isplati pomoć o 1.080 KM.

Među onima koji su tražili svoja prava, bila je i Ferzija Ibradžić, koja  radi u vešeraju u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla i kaže da je njena plata minimalna.

"Naši uslovi rada su katastrofa. Počevši od zaposlenih. Prvo, nije ispoštovana radna snaga po sistematizaciji, sve je manje radne snage, sve više posla. Plate su minimalac, došlo smo do dna. Nema smisla, lažu nas, uskraćuju naša prava", kazala je ona.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH kazao je da je razlog protesta što nije postignut dogovor sa pregovaračkim timom Vlade Tk još od prije dva mjeseca.

"Radnici su ogorčeni na to i mi smo odustali od tog dogovora gdje smo bili spremni uzeti manje nego je predviđeno uredbom Vlade FBiH. Pošto su isplatili uposlenicima Zavoda zdravstvenog osiguranja 1.080 KM, a pošto se finansiramo sa iste kamare, u ovom trenutku uposlenici u zdravstvu traže da im se na isti način, bez diskriminacije, isplati 1.080 KM u skladu sa odlukom Federalne vlade", rekao je Latifović. On je rekao da je naredni korak štrajk. Za sada, tvrde sindikati, pacijenti ne trpe.

"Ekipe rade i pacijenti su trenutno zbrinuti. Ako dođe do generalnog štrajka, njega će pacijenti osjetiti. Neće to biti kao onaj štrajk u oktobru kada smo vodili računa. Međutim, slagani smo od strane Vlade i prevareni. Imamo poslove koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka, hitni slučajevi će se primati samo", pojasnila je Adisa Fakić, predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK .

Ranije su predstavnici sindikata imali pregovore sa Vladom TK vezano za povećanje satnica ali bezuspješno. Kolektivni ugovor ističe krajem godine, a novog još nema.

Iz Ministarstva zdravstva su danas podsjetili da su prije par mjeseca bili pregovori sa sindikatima oko povećanja satnice te da nisu postigli dogovor. Onda je dogovoreno da tri miliona KM koja su bila osigurana već kod Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, budu isplaćena kao jednokratna pomoć od 570 KM za 5.270 uposlenika u zdravstvu.

"Sredstva su oslobođena isti dan i ministarstvo je uputilo dopis Zavodu koji nije odjednom isplatio sredstva prema ustanovama već u tranšama. Posljednja tranša je isplaćena u novembru. Nakon toga, sama uredba FBiH predviđa da jednokratna pomoć isplaćuju poslodavci ukoliko su u mogućnosti. Vlada TK, Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja TK, nije poslodavac", obrazložila je Dajana Čolić,ministrica zdravstva TK. Ona podsjeća da zdravstvene ustanove u ovom kantonu posluju u minusu i da nemaju sredstava da isplate pomoć te da Vlada ne može naređivati direktorima da isplaćuju pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije