Društvo

Protiv HPV-a do sada u Srpskoj 2.000 vakcinisanih

Protiv HPV-a do sada u Srpskoj 2.000 vakcinisanih
Foto: Arhiva | Protiv HPV-a do sada u Srpskoj 2.000 vakcinisanih

BANJALUKA - U Republici Srpskoj je u proteklih sedam mjeseci oko 2.000 lica primilo vakcinu protiv humanog papiloma virusa /HPV/, od kojih su jedna četvrtina muškarci, rekla je danas pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Jela Aćimović.

Ona je rekla novinarima u Banjaluci, uoči edukacije o značaju vakcinacije protiv HPV-a, da je ova vakcina trenutno jedna od najbitnijih u kalendaru obaveznih imajući u vidu da taj virus izaziva karcinome, prije svega karcinom grlića materice.

Aćimovićeva je dodala da je ovo prevencija koja u budućnosti može da spasi život djeci koja se sad vakcinišu.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vesna Ećim Zlojutro rekla je da u Srpskoj na 100.000 stanovnika od karcinoma grlića materice oboli 21 žena, što je, kako kaže, veliki broj ako se uzme u obzir preporuka Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ da to bude četiri do pet žena na 100.000 stanovnika.

Zlojutrova je navela da u Srpskoj od karcinoma grlića materice najčešće obolijevaju žene od 35 do 45 godina.

Ona je istakla da je prevencija najvažnija, a da Republika Srpska u ovom trenutku ima vakcinu koja je nabolji izbor za sprečavanje bolesti izazvanih HPV-om.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović rekao je da je Srbija u vrhu evropske liste po stopi obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice i da su takvi alarmantni podaci bili razlog za uvođenje HPV vakcine kao obavezne.

Imunolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu Miloš Marković rekao je da je vakcina protiv HPV-a, koja je prisutna u Evropi od 2006. godine, jedna od najefikasnijih i najbezbjednijih, te da izaziva dobar i dugotrajan imuni odgovor.

"Vrlo efikasno štiti od najčešćih tipova HPV-a i to ne samo genitalnih, već i karcinoma usne duplje koji su češći kod muškaraca sa prilično lošom prognozom i visokom smrtnošću, što je još jedan razlog više zašto da se vakcinišu i dečaci", naveo je Marković.

Današnja edukacija je bila namijenjena ljekarima porodične medicine, epidemiolozima, ginekolozima i pedijatrima iz Republike Srpske, a organizovao je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije