Društvo

Provodadžija spojio četiri para

Provodadžija spojio četiri para
Foto: N.N. | Provodadžija spojio četiri para

Život je lakši i ljepši udvoje, stara je deviza koje su se držali i mještani Gornjih Orlovaca, kod Prijedora, i ozbiljno se prihvatili posla organizujući skup "Upoznaj ljubav", na koji su se odazivali mlađi i stariji muškarci i žene.

"Na jednoj proslavi koja je bila organizovana u selu gradonačelnik Prijedora razgovarao je s mještanima i primijetio da za stolom sjedi pet-šest 'starih momaka', pa je rekao da to treba rješavati, a kako se plašio da će odziv, zbog stidljivosti, biti slab, odlučili smo da organizujemo skup u MZ Gornji Orlovci, te da on bude zatvorenog tipa", rekao je Pero Špadić, novinar i scenarista, koji je bio glavni organizator ovog skupa.

Prvi korak je, priča Špadić, bilo javno isticanje broja telefona na koji su potencijalne neženje mogle da se jave, a sve se, kaže, brzo proširilo i javilo se mnogo zainteresovanih muškaraca.

"Slobodnih žena i djevojaka jeste bilo, ali su bile nešto stidljivije i nije ih bilo kao muškaraca, koje sam prestao da bilježim nakon broja 100, jer nismo imali kapaciteta da ispratimo toliko zainteresovanih", kaže Špadić.

Za druženje uz večeru, piće i muziku uživo nisu bile zainteresovane samo prijedorske neženje, pa su se tako, priča Špadić, javljali i iz Sarajeva, Viteza, Brčkog, Derventa, Sanskog Mosta i drugih dijelova BiH.

Pozivnicu za skup, kaže Špadić, željeli su mnogi, pa je tako bilo i intervencija ljudi koji poznaju njega, kako bi na druženje bio ubačen i neki njima blizak neženja.

"Mnogi su to doživjeli kao da samo treba da se pojave tu i da će se odmah oženiti, ali rekao sam im da mi nikog ne udajemo i ne ženimo, nego organizujemo druženje", priča ovaj novinar i scenarista, koji se ozbiljno dao u organizaciju ovog skupa.

Druženje je bilo diskretno i zatvorenog tipa, jer, kaže, većina žena ne bi došla da je bilo otvoreno i javno.

"Iste večeri četiri para su se pronašla, a i sada me muškarci zovu i traže datume rođenja djevojaka da ih iznenade za rođendan", priča Špadić.

Kaže da su se više zbližile zrelije osobe, mada, priča, pronašli su se i jedna dvadesetšestogodišnja djevojka i četiri godine stariji momak.

Nije razmišljao, kaže, da li će u narednom periodu organizovati nešto slično, a ovaj skup je bio nešto više eksperimentalan, da se vidi na kakvo interesovanje će naići.

"Momci me zovu stalno, a spremni su da plate i ulaz 20 KM da se obezbijedi muzika i piće i da se sastanak ponovi, tako da je to dokaz koliko je interesovanje", rekao je Špadić za "Nezavisne".

Na skupu je bilo i Srba, Bošnjaka, Hrvata i Ukrajinaca, te, kako kaže, nacionalnim podjelama nije bilo mjesta, a jedino o čemu su vodili računa bilo je da bude i starijih i mlađih muškaraca i žena.

Da bi sve bilo još zanimljivije, angažovali su, kaže i Miljanu Kos, mještanku Orlovaca, koja je imala ulogu provodadžije.

"Njen zadatak je bio da dovede djevojke, da ih predlaže na skupu i da sve učini ugodnijim", priča Špadić.

Željeli su da dovedu i djevojke iz drugih zemalja pa su kontaktirali agenciju u Srbiji, koja se bavi spajanjem parova.

"U agenciji su nam rekli da djevojke koje se prijavljuju u Srbiji traže isključivo momke iz Beograda, te da nisu zainteresovane ni za manje gradove u Srbiji, a kamoli za provincije. U obzir je dolazila i Ukrajina, ali smo shvatili da bi to iziskivalo mnogo sredstava, pa smo i od tog odustali", rekao je Špadić.

Prijedorčani su, kaže Špadić, probili led i postali prvi u RS koji su se potrudili da spoje usamljene duše na putu ka sreći, a nama preostaje da poželimo da ovakvih skupova bude još mnogo te da mnogi upoznaju ljubav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije