Društvo

Prva endovaskularna procedura na površnoj butnoj arteriji

Prva endovaskularna procedura na površnoj butnoj arteriji
Foto: Srna | Prva endovaskularna procedura na površnoj butnoj arteriji

BANJALUKA - U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske prvi put je izvedena interventna endovaskularna procedura na površnoj butnoj arteriji uz upotrebu lijekom obloženog balona, što je najnoviji trend u liječenju perifernih arterija i u interventnoj radiologiji.

Iz UKC-a je saopšteno da je prednost ovakvih procedura što se pacijentu u organizam ne ugrađuje strano tijelo, već se plasira odgovarajući lijek koji apsorbuju unutrašnji zidovi tretiranog krvnog suda.

"Ovakav tip intervencije je prvi put izveden u Srpskoj, a pacijent se 24 časa nakon zahvata otpušta kući", naveli su iz UKC-a Srpske.

Ovu proceduru izveli su ljekari Zavoda za kliničku radiologiju na sedamdesetogodišnjem pacijentu koji se prije dva mjeseca javio vaskularnom hirurgu na pregled, zbog grčeva u nogama pri hodanju.

Tada je kod ovog muškarca na CT nalazu utvrđeno postojanje visokostepenog suženja desne spoljašnje bedrene arterije i dva visokostepena suženja na butnoj arteriji iste noge.

Iz UKC-a navode da je suženje na spoljašnjoj bedrenoj arteriji zbrinuto plasiranjem odgovarajućeg stenta prije dva mjeseca, a zbog velike dužine oboljelog segmenta desne površine butne arterije /oko osam centimetara/ i kalcifikacije oboljelog segmenta odlučeno je da se segment tretira balonom obloženim lijekom, a ne ugradnjom stenta.

"Tokom širenja arterije plasira se lijek koji prelazi u zid krvnog suda, gdje se zadržava i djeluje idućih šest sedmica, sprečavajući ponovno nastajanje suženja. Nakon intervencije balon se izvadi, tako da nikakav materijal ne ostaje u pacijentu", objasnili su iz UKC-a.

Intervenciju je izveo tim ljekara Zavoda za kliničku radiologiju u sastavu -specijalisti radiologije Bojan Jovanić i Mile Čučak, specijalizanti Dragan Ristić, Radoslav Vuleta i Bojan Milaković, viši rendgen tehničar Mile Šarić i medicinska sestra Mira Bundalo.

Procedura je izvedena uz nadzor endovaskularnog hirurga iz Varšave Roberta Pročke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije