Društvo

Prva operacija u novim prostorijama UKC RS: Sa 10 puta manjim rezom operisali tumor

Prva operacija u novim prostorijama UKC RS: Sa 10 puta manjim rezom operisali tumor
Foto: Vladimir Stojaković | Prva operacija u novim prostorijama UKC RS: Sa 10 puta manjim rezom operisali tumor
Anja Matarugić

BANJALUKA - Prvi operativni zahvat u novim savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog sjevernog krila na Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) uspješno je obavljen danas.

Medicinski eksperti iz oblasti onkološke hirurgije iz Sankt Peterburga zajedno s ljekarima iz UKC RS izvršili su laparaskopsku operaciju tumora debelog crijeva s metastazom na jetri.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, rekao je da je zadovoljan prvom hirurškom intervencijom u novim operacionim salama i da je pacijent stabilan, te da se osjeća dobro.

"Operaciju na pedesetogodišnjem pacijentu uradili su ruski ljekari zajedno s našim hirurzima i dokazali da naš centar postaje regionalni lider u zdravstvu", rekao je Đajić.

Istakao je da je riječ o izuzetno komplikovanoj operaciji.

"Značaj ove vrste operacije je u tome da umjesto reza od 15 do 20 centimetara, kakav imamo kod klasičnih operacija, sad imamo rez od centimetar ili dva, i da je oporavak neuporedivo brži i lakši. Ranije su pacijenti nakon ovakve operacije morali ostati u bolnici 20 dana, a sada već nakon nekoliko dana mogu ići kući", rekao je Đajić.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, izrazio je zadovoljstvo što su operaciju obavili ljekari iz Sankt Peterburga i time potvrdili prijateljstvo dva naroda.

"Ovo je istorijski gest kolega iz Sankt Peterburga, koji su stavili pečat na početak rada novih operacionih sala i utvrdili naše prijateljstvo. Nadamo se da će se naša saradnja i u budućnosti nastaviti", rekao je Bogdanić.

Vitalij Viktorovič Jegorenkov, zamjenik direktora za medicinska pitanja za hirurške grane u Onkološkom centru Sankt Peterburg, zahvalio je na prilici da posjeti Banjaluku i UKC RS, te izrazio nadu i za buduću saradnju.

"Zahvaljujemo na prilici da prisustvujemo otvaranju UKC RS i nadamo se bliskoj saradnji. Pokazali ste da niste samo bratski narod, već da ste i profesionalci koji znaju da rade svoj posao", rekao je Jegorenkov.

Ilkram Isailovič Alijev, šef Odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburg, zahvalio je rukovostvu UKC RS na gostoprimstvu.

"Kada je riječ o opremi i znanju doktora, vi ste možda i bolji od nas. Nadam se da će vaš klinički centar u budućnosti još više da napreduje", rekao je Alijev.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije