Društvo

Prvi kadet iz BiH diplomirao na Vest Pointu

Prvi kadet iz BiH diplomirao na Vest Pointu
Foto: Fena | Prvi kadet iz BiH diplomirao na Vest Pointu

Kadet Adis Poško prvi je kadet iz Bosne i Hercegovine koji je uspješno završio prestižnu američku Vojnu akademiju Vest Point, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Nakon četverogodišnjeg školovanja, 13. juna, na paradnom terenu akademije Vest Point, u američkoj saveznoj državi Njujork, održana je ceremonija dodjele diploma za naraštaj 2020. godine, kojem pripada i Poško.

Tom prilikom, na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika, kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

“Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. Vest Point je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, discipline i istaknute vještine” rekao je predsjednik Tramp.

Prema ugovoru s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi oficir Oružanih snaga BiH koji je završio Vojnu akademiju Vest Point.

Zajedno s kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovom naraštaju, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova*, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

Vojna akademija West Point utemeljena je 1802. godine, te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stepena obrazovanja vojnih oficira u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije