Društvo

Prvi put izvedena laparoskopska operacija ahalazije

Prvi put izvedena laparoskopska operacija ahalazije
Foto: Velibor Tripić | Prvi put izvedena laparoskopska operacija ahalazije

Na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske danas je prvi put izvedena operacija ahalazije laparoskopskim minimalno invazivnim pristupom.

Operaciju je izveo hirurg Aleksandar Simić iz Prve hirurške klinike Instituta za bolesti digestivnog sistema Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji je na konferenciji za novinare u UKC-u rekao da mu predstavlja veliko zadovoljstvo što dolazi u ovaj centar treći ili četvrti put.

“Riječ je o operaciji ahalazije, odnosno o poremećaju funkcionisanja jednjaka, gdje pacijenti jako teško gutaju i nemaju način da poboljšaju svoje gutanje nego da budu operisani”, naveo je Simić.

On je dodao da je to progresivno oboljenje zbog kojeg pacijenti u određenom trenutku ne mogu ništa da jedu.

“Ovakva operacija je veoma zahtevna jer je incidenca bolesti jako niska. Samo jedan ozbiljan rad i često izvođenje ovih delikatnih operacija može da obezbedi adekvatan način da ti pacijenti nakon 48 časova odu svojoj kući i normalno gutaju”, rekao je Simić.

On je istakao da će ljekari Prve hirurške klinike uvijek sa velikim zadovoljstvom dolaziti u Banjaluku, ali da očekuju i kolege iz Banjaluke u svojoj klinici.

Ognjan Skrobić iz Prve hirurške klinike izjavio je da se uvijek osjeća kao kod kuće kada dođe u UKC Republike Srpske.

“Danas smo prvi put uradili dvadesetčetvoročasovnu pehametriju jednjaka, a to je nova dijagnostička procedura za mjerenje refluksa u jednjaku, te je prvi put i nabavljen aparat za tu procedure”, rekao je Skrobić.

Predsjednik hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva Vasilije Јeremić istakao je da je fasciniran veleljepnim zdanjem i dobrim uslovima za liječenje pacijenata u UKC-u.

“Čestitam profesoru Vladi Đajiću što je smogao snage da napravi ovakav objekat, koji je bolji od mnogih hirurških ustanova”, naveo je Јeremić.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić zahvalio je hirurzima iz Prve hirurške klinike što su danas u UKC-u, ističući da je riječ o vrhunskim stručnjacima srpske hirurgije.

Đajić je naglasio da se nastavlja saradnja još intenzivnije, a sve s ciljem edukacije kadra i unapređenja zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Zoran Aleksić zahvalio je kolegama iz Srbije što su svaki put voljni da pokažu neke nove hirurške metode, kao i Đajiću, koji je omogućio da Klinika realizuje svoje strateške ciljeve.

Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a Republike Srpske i Prva hirurška klinika - Klinika za digestivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije organizuju danas seminar iz oblasti "Minimalno invazivne hirurgije gornjeg gastrointestinalnog trakta".

U posjeti UKC-u su profesori Aleksandar Simić i Vasilije Јeremić, te docent Ognjan Skrobić.

U okviru posjete Skrobić je izveo minimalno invazivnim pristupom dvije barijatrijske "sliv" resekcije želuca koje se primjenjuju kod liječenja gojaznosti, a Simić laparoskopsku operaciju ahalazije.

Održana su i dva predavanja akreditovana od Komisije za akreditaciju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, i to Skrobićevo o temi "Karcinom distalnog jednjaka i kardije - izazovi u dijagnostici i liječenju" i Simićevo "Ahalazija - hirurško liječenje minimalno invazivnim pristupom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije