Društvo

Operisan rak pluća bez otvaranja grudnog koša

Operisan rak pluća bez otvaranja grudnog koša
Foto: N.N. | Prvi put izvršena video-asistirana lobektomija pluća

BANJALUKA - U Službi za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u srijedu je prvi put operisan rak pluća bez otvaranja grudnog koša.

Kako je u petak saopšteno iz UKC RS, prvi put je urađena Uniportal VATS (videoasistirana) lobektomija pluća zbog karcinoma.

"Riječ je o minimalno invazivnoj, a radikalnoj operaciji pluća, to jest odstranjenju oboljelog dijela plućnog krila, kroz samo jedan rez od četiri centimetra uz pomoć optičkih instrumenata. Nakon ove operacije pacijenti se već naredni dan otpuštaju na kućno liječenje. Pacijent koji je operisan 5. septembra u našoj ustanovi već narednog dana bio je bezbolan te je otpušten na kućno liječenje", navode iz UKC-a.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, izjavio je da se Uniportal VATS (videoasistirane) anatomske operacije  izvode u svega nekoliko vrhunskih hirurških kuća u svijetu i predstavljaju najveći domet grudne hirurgije danas, te da je ovo još jedna potvrda da je ova zdravstvena ustanova lider u pružanju vrhunske zdravstvene zaštite.

Naglasio je da ovaj zahvat potvrđuje da je UKC RS lideri u pružanju zdravstvenih usluga, te da posjeduje vrhunsku opremu i edukovane stručnjake koji izvode operacije koje se rade u samo nekoliko najboljih zdravstvenih centara u svijetu.

Marko Kantar, načelnik Službe za torakalnu hirurgiju UKC RS, istakao je da je operisani pacijent bio potpuno mobilan već na dan operativnog zahvata, te da VATS lobektomija predstavlja vid operativnog zbrinjavanja koji to omogućava, dok kod otvaranja grudnog koša klasičnim rezovima pacijenti moraju biti u bolnici minimalno 10 dana.

"Ovo je minimalno invazivna, a u isto vrijeme radikalna operacija pluća koju je hirurški tim Službe za torakalnu hirurgiju UKC RS izveo kroz samo jedan rez od četiri centimetra uz pomoć optičkih instrumenata. Ovo je dokaz da je grudna hirurgija UKC RS rame uz rame sa svjetskim centrima iz ove oblasti", kazao je Kantar, te dodao da s nestrpljenjem očekuje preseljenje na Paprikovac u renovirane prostorije Centralnog medicinskog bloka i operacione sale sa vrhunskom opremom u Sjevernom krilu, jer će time i pacijenti i osoblje imati uslove za boravak i rad na svjetskom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije