Društvo

Prvi slučaj malih boginja u Kneževu, broj oboljelih u RS povećan na 74

Prvi slučaj malih boginja u Kneževu, broj oboljelih u RS povećan na 74
Foto: Ilustracija | Prvi slučaj malih boginja u Kneževu, broj oboljelih u RS povećan na 74

KNEŽEVO / SKENDER VAKUF - Jedno lice iz Kneževa / Skender Vakufa oboljelo je od malih boginja čime je ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj povećan na 74, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Od posljednjeg izvještaja, od 29. juna, u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavljena je jedna prijava oboljelih od morbila. Riječ je o licu srednje životne dobi iz Kneževa, sa lakom kliničkom slikom, koja nije bila hospitalizovna i nepoznatim vakcinalnim statusom", navode iz Instituta. 

Od početka marta u Banjaluci su prijavljena 42 oboljela lica, u Istočnom Sarajevu šest, Vukosavlju i Laktašima po četiri, Kozarskoj Dubici pet, Modriči tri, Novom Gradu dva, te u Vlasenici, Šamcu, na Palama, Srpcu, Čelincu, Prijedoru, Kneževu i Šipovu po jedno lice. 

"Od ukupnog broja oboljelih do sada su hospitalizovana 42 lica, a na Klinici za infektivne bolesti Univerizitetskog kliničkog centra Republike Srpske trenutno nema hospitalizovanih lica oboljelih od malih boginja", navode iz Instituta. 

Iz Instituta dodaju da, od ukupno 74 oboljela od malih boginja u Republici Srpskoj, 61 nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano za svoju dob ili je nepoznatog vakcinalnog statusa. 

Male boginje su virusno zarazno oboljenje koje se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije