Društvo

Pratite nas na Google news

Prvi u Srpskoj - dodatak za 250 supruga umrlih boraca

Prvi u Srpskoj - dodatak za 250 supruga umrlih boraca
Foto: Ilustracija | Prvi u Srpskoj - dodatak za 250 supruga umrlih boraca
Srna

TREBINJE - Grad Trebinje je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj u kojoj je gradska vlast obezbijedila mjesečni i godišnji dodatak za supruge poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/.

Više od 250 supruga poginulih boraca preuzele su danas rješenja kojima im se, u zavisnosti od toga da li zaposlene, nezaposlene ili su u penziji, dodjeljuje borački dodatak za koji je u gradskom budžetu obezbijeđeno oko 80.000 KM.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je pojasnio da je riječ o inicijativi koju bi trebalo da slijede i ostale lokalne zajednice u Srpskoj, ističući da se nada da će se to ostvariti već u narednoj godini.

"Gradski borački dodatak primaće supruge čiji bi suprug da je živ dobijao godišnji republički dodatak i one supruge čiji bi suprug, da je živ i da ispunjava godine starosti, dobijao mjesečni republički dodatak", naveo je Petrović.

On je rekao da se na javni poziv nisu odazvale sve supruge preminulih boraca, ali da one mogu neophodnu dokumentaciju da predaju svakog radnog dana u Odjeljenje za boračko-invalidska pitanja ili u prostorije gradske Boračke organizacije.

Supruge umrlih boraca koje su nezaposlene ili su u penziji, a njihovi muževi da su živi primali bi mjesečni republički borački dodatak, od Gradske uprave će dobijati mjesečni dodatak koji će im biti isplaćen tokom tri mjeseca.

"Njegova prosječna visina je 450 KM što je do 50 odsto od mjesečnog boračkog dodatka na republičkom nivou, dok će godišnji borački dodatak biti isplaćen jednokratno", naveo je Petrović.

Supruga poginulog borca VRS Olga Rajković rekla je da su inicijativu za borački dodatak suprugama umrlih boraca pokrenuli prije dvije godine, uz svesrdnu podršku gradonačelnika Petrovića.

Ona je istakla da je ovo prvi put da se u Republici Srpskoj spominju umrli borci i njihove porodice.

"Već 25 godina smo bili zaboravljeni i ovo je jedna pozitivna akcija koju želimo da proširimo na cijelu Republiku Srpsku, da sve porodice umrlih boraca imaju status koji pripada boračkoj populaciji", navela je Rajkovićeva.

I za Radmilu Sorajić ova naknada ima veliki značaj.

"Nakon što mi je preminuo suprug, ostala sam samohrana majka sa četvoro djece i niko me se do danas nije sjetio. I danas je moje dvoje djece nezaposleno. Veliko hvala gradonačelniku i predstavnicima Boračke organizacije koji su učestvovali u donošenju ove odluke", istakla je Sorajićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije