Društvo

Psi lutalice napali koze, jedna se spasila

Psi lutalice napali koze, jedna se spasila
Foto: Vesna Duka | Psi lutalice napali koze, jedna se spasila

TREBINJE - Psi lutalice su ispred kuće Trebinjca Gojka Ćurića, u prigradskom naselju Gorica, zaklali jednu kozu tri su nestale i nije ih pronašao, dok se jedna spasila u procjepu stijene i tu je nisu mogli dohvatiti.

"Nabavio sam pet koza zbog toga što sam ranije operisao kancer, pa su mi preporučili da pijem kozje mlijeko i konzumiram proizvode od toga mlijeka, ali, izgleda, od ovih koza to neću uspjeti, jer ove tri nismo uspjeli naći, a ne znam ni u kakvom će stanju biti ova jedina preostala koja se sklonila u procjepu stijene, a kasnije je pronašao Mišo

Pamučina, pripadnik Civilne zaštite iz ustanove "Ekologija i bezbjednost" kome se i ovom prilikom zahvaljujem, ne samo zbog ove pomoći, nego i onoga što mi je u nekoliko navrata ranije učinio“, kaže Ćurić.

Sve se, kaže, dešavalo još u srijedu (juče), ispred njegove kuće, kada je vidio pse sa minđušama na ušima i ogrlicama, kako jure koze, a one su pobjegle u obližnji kamenjar koji je za čovjeka poprilično nedostupan, pa je pozvao liniju 121 da zatraži pomoć i jutros su na teren došla dvojica pripadnika lokalne Civilne zaštite koja djeluje pri JU "Ekologija i bezbjednost".

"Iako Pamučina ima povrede ruke, on se ipak na konopcu spustio do mjesta gdje se sakrila ova koza i izvukao je van, na čemu sam mu puno zahvalan, ne samo zbog jedne koze, već zato što ovaj čovjek dođe svaki put kad god sam imao problem sa životinjama koje gajim u svome domaćinstvu“, kaže Ćurić, napominjući da je o svemu obavijestio i

nadležne komunalne službe i da očekuje obeštećenje, jer, kako tvrdi, ovo nije prvi put da psi koji su registrovani desetkuju stoku kod domaćina i sama je sreća da od njih ne stradaju i ljudi.

Iako je izrazio i sumnje da psi, s obzirom na minđuše i ogrlice, mogu biti i iz trebinjskog Azila pasa, on kaže da im se nerijetko u pohodu na domaće životinje pridružuju i lovački psi koje vlasnici puštaju bez nadzora.

Sa druge strane, u Azilu za pse "Danica" odlučno demantuju mogućnost da su oni iz azila pustili ijednog psa, osim one koje uz adekvatnu dokumentaciju daju na usvajanje, a da činjenica da pas ima naušnicu ili ogrlicu ne znači nužno i da je iz azila.

"Svi naši psi su mikročipovani i uvedeni u registar kao psi iz azila, a ovi koji imaju naušnice i po gradu su – registrovani su kao psi lutalice, a naušnice su samo oznaka veterinara da su kastrirani i da se ne mogu razmnožavati", kaže upravnik Azila Sanja Marković.

Napominjući da je dobar dio pasa lutalica imao svoga vlasnika, pa, kada mu pas dosadi izbaci ga na ulicu, Markovićeva je odlučna da se svi psi moraju registrovati.

"Mi smo i nedavno na ulici prepoznali psa kojeg smo dali na udomljavanje, pa, s obzirom da smo sa čipa očitali vlasnika, pozvali smo ga, a on nam je rekao da mu pas stalno bježi, iako mi ne znamo pravu istinu. Ipak, mislim da bi trebalo konačno kažnjavati sve

one za koje se utvrdi da su vlasnici pasa koji su trenutno na ulici“, dodaje Marković.

Iako se problematika napuštenih pasa u Trebinju već nekoliko godina tretira ozbiljno, slučaj napada pasa na koze Gojka Ćurića, nažalost, nije usamljen u Trebinju, pa su mnogi vlasnici životinja od nadležnih tražili, ali i dobili materijalno obeštećenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije