Društvo

Psi lutalice poklali ovce u selu Šehovci, kod Sanskog Mosta

Psi lutalice poklali ovce u selu Šehovci, kod Sanskog Mosta
Foto: N.N. | Psi lutalice poklali ovce u selu Šehovci, kod Sanskog Mosta

SANSKI MOST - Čopor pasa lutalica provalio je u ponedjeljak na imanje poljoprivrednog proizvođača Rufada Talića u selu Šehovci, nadomak Sanskog Mosta, a tom prilikom ubili su šest odraslih ovaca i 14 jagnjadi.

Talić kaže kako je svoje životinje pustio u prostor ograđen željeznom žicom, a kada se vratio poslije nekoliko sati zatekao je stravičan prizor.

"U toru su bile zaklane ovce i jagnjad, a nekoliko životinja bilo je teško povrijeđeno i one su kasnije uginule. Iako je tor ograđen željeznom žicom, psi su je jednostavno rastrgali zubima i potom načinili pravi pokolj", kaže Talić za "Nezavisne".

Dodaje kako mu je na ovaj način pričinjena velika materijalna šteta, koju je procijenio na preko 3.000 maraka.

Prema riječima Nermina Trožića, predsjednika mjesne zajednice Šehovci, psi lutalice s obližnjih brda u čoporima kreću za hranom i predstavljaju opasnost za domaće životinje, ali i ljude.

"Bilo je samo pitanje dana kada će se ovako nešto desiti. I dosad je bilo napada, ali s manjom štetom. Mještani su uznemireni i traže da se poduzme nešto po ovom pitanju", kaže Trožić.

U Lovačkom društvu "Sana" kažu da su svjesni cijelog problema, ali da ne mogu uraditi ništa jer ih u tome sprečavaju zakonski propisi.

"Pse lutalice je moguće ustrijeliti samo u lovištu, jer su oni tada kategorizirani kao štetočine koje uništavaju sitniju divljač. U svim drugim slučajevima lovcima su vezane ruke", kaže sekretar ovog društva Mesud Aganović.

Problem pasa lutalica već godinama je enigma za sve lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nisu stvoreni efikasni mehanizmi da se problem s napuštenim psima riješi na adekvatan način. Mještani koji žive u rubnim područjima općine Sanski Most kažu kako su psi u zimskom periodu vrlo opasni i agresivni jer su u potrazi za hranom, koje nema dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije